Epidiavaihe Etelä-Savossa: Perusvaihe

Koko Essoten alue on perustasolla (Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Mikkeli, Mäntyharju). Alla olevat ohjeet ja suositukset ovat voimassa kaikissa Essoten alueen kunnissa.

YLEISÖTILAISUUDET

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestettäessä tulee noudattaa lainsäädännön velvoittamia hygieniakäytäntöjä, joihin kuuluvat muun muassa mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitämiseen ja tilojen puhdistamiseen.

Yleisötilaisuudet kannattaa suunnitella siten, että ihmiset voivat halutessaan pitää turvavälejä. Essote suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona), joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää.

Tapahtumajärjestäjät voivat kysyä Essotelta apua terveysturvallisten tilaisuuksien järjestämiseen osoitteesta tartuntatauti@essote.fi

ALUEEN VÄESTÖ

Julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Kansalaisia suositellaan pitämään riittäviä turvavälejä kohdatessa lähipiirin ulkopuolisia henkilöitä.

Kaikkien yli 12-vuotiaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia:
– joukkoliikenteessä
– koronatestissä sekä sinne tultaessa ja paluumatkalla
– Essoten toimipisteissä asioitaessa
– työyhteisöissä sisätiloissa
– julkisissa sisätiloissa (kaupoissa, ostoskeskuksissa, museoissa)
– yleisötilaisuuksissa

Kasvomaskia suositellaan käytettävän ravintoloissa, kun henkilö liikkuu oman pöydän ulkopuolella.

HARRASTUSTOIMINTA

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi yleisiä hygieniaohjeistuksia.

OPPILAITOKSET JA OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN

Oppilaitoksissa ja opetuksen järjestäjillä suositellaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja tartuntojen ehkäisyyn alueellisesti annettuja turvallisuusohjeita. Opetuksen järjestäjät voivat kysyä apua turvallisen opetuksen järjestämiseen tartuntauti@essote.fi osoitteesta.

TYÖNANTAJAT JA TYÖNTEKIJÄT

Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä lähikontaktissa sekä kaikissa tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esimerkiksi parturit/kampaajat, ravintolat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).

Etelä-Savossa ei ole voimassa alueellista erillistä etätyösuositusta.

RAVINTOLAT, KAHVILAT, ANNISKELUPAIKAT

Aukiolossa, paikkamäärissä ja ohjeistuksessa noudatetaan valtioneuvoston määräyksiä. Lue lisää valtioneuvoston päätöksistä täältä.

Essote suosittelee sekä asiakkaille että työtekijöille kasvomaskin käyttöä varsinkin kaikissa niissä sisätiloissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

MATKUSTUS

Lue lisätietoa maahantulosta Suomeen

  • Matkustamisen suhteen noudatetaan edelleen valtioneuvoston määräyksiä.
  • Ulkomaille lähtiessä on hyvä muistaa sekä liikennöitsijän että kohdemaan ohjeistus.
  • Ulkomailta palatessa henkilö saa ohjeistuksen näytteenotosta / terveysturvallisuustarkastuksesta rajalla. Omaehtoista karanteenia voi lyhentää ottamalla toinen koronanäyte aikaisintaan 72 tuntia Suomessa olon jälkeen. Koronatestiajan Mikkeliin voi varata Essoten nettisivuilta: essote-covid.eaika.fi tai FINENTRY-järjestelmän kautta täältä.