Nämä ohjeet ja suositukset ovat voimassa kaikissa Essoten alueen kunnissa (Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Mikkeli, Mäntyharju).

Essoten alueen kokoontumisrajoitus

Itä-Suomen aluehallintovirasto on asettanut Essoten alueelle kokoontumisrajoitteen ajalle 13.–27.12.2021.

Kokoontumisrajoitus koskee yli 100 henkilön yleisötilaisuuksia. Rajoitteen vaihtoehtona on tapahtuman järjestäjän edellytys koronatodistuksen, eli niin kutsutun koronapassin esittämiselle ja henkilöllisyyden todistamiselle tilaisuuteen osallistumiseksi. Lisätietoa kokoontumisrajoituksesta AVI:n nettisivuilla.

Suositus laulu- ja musiikkitilaisuuksiin

Essote suosittaa joulun ajan laulu- ja musiikkitilaisuuksien koronaturvallisuuden toimenpiteitä. Ilmateitse leviävien koronatartuntojen ehkäisemiseksi Essoten alueella on voimassa kasvomaskin käyttösuositus kaikissa sisätiloissa, joissa kahden metrin turvavälien ylläpitäminen ei ole mahdollista.

Laulu- ja musiikkitilaisuuksissa suositellaan lisäksi laulajille käytettäväksi aina kasvomaskia. Yhteislaulutilaisuuksissa yleisölle suositellaan laulamisen sijasta hyräilyä.

ESSOTEN ALUEELLINEN KORONATESTAUSSUOSITUS

Lue ajankohtainen testaussuositus koronatestien nettisivulta (päivitetty 10.11.2021).

ESSOTEN ALUEELLINEN KASVOMASKISUOSITUS

Lue ajankohtainen kasvomaskisuositus kasvomaskien nettisivulta (päivitetty 10.11.2021).

THL:n riskitaulukkoa voi halutessaan käyttää apuna tilanteeseen liittyvän riskin arvioinnissa:

  • Merkittävän riskin tilat ja tilanteet: kasvomaskin käyttöä suositellaan toistaiseksi aina.
  • Kohtalaisen riskin tilat ja tilanteet: kasvomaskin käyttöä suositellaan harkittavaksi yhtenä keinona vähentää riskiä.
  • Vähäisen riskin tilat ja tilanteet: kasvomaskin käytöstä ei ole tarvetta antaa suositusta.

YLEISÖTILAISUUDET

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestettäessä tulee noudattaa lainsäädännön velvoittamia hygieniakäytäntöjä, joihin kuuluvat muun muassa mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitämiseen ja tilojen puhdistamiseen.

Yleisötilaisuudet kannattaa suunnitella siten, että ihmiset voivat halutessaan pitää turvavälejä. Essote suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona), joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää.

Tapahtumajärjestäjät voivat kysyä Essotelta apua terveysturvallisten tilaisuuksien järjestämiseen osoitteesta tartuntatauti@essote.fi

ALUEEN VÄESTÖ

Julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Kansalaisia suositellaan pitämään riittäviä turvavälejä kohdatessa lähipiirin ulkopuolisia henkilöitä.

HARRASTUSTOIMINTA

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi yleisiä hygieniaohjeistuksia.

OPPILAITOKSET JA OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN

Oppilaitoksissa ja opetuksen järjestäjillä suositellaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja tartuntojen ehkäisyyn alueellisesti annettuja turvallisuusohjeita. Opetuksen järjestäjät voivat kysyä apua turvallisen opetuksen järjestämiseen tartuntauti@essote.fi osoitteesta.

TYÖNANTAJAT JA TYÖNTEKIJÄT

Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä lähikontaktissa sekä kaikissa tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esimerkiksi parturit/kampaajat, ravintolat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).

Etelä-Savossa ei ole voimassa alueellista erillistä etätyösuositusta.

RAVINTOLAT, KAHVILAT, ANNISKELUPAIKAT

Aukiolossa, paikkamäärissä ja ohjeistuksessa noudatetaan valtioneuvoston määräyksiä. Lue lisää valtioneuvoston päätöksistä täältä.

Essote suosittelee sekä asiakkaille että työtekijöille kasvomaskin käyttöä varsinkin kaikissa niissä sisätiloissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

MATKUSTUS

Lue lisätietoa maahantulosta Suomeen

  • Matkustamisen suhteen noudatetaan edelleen valtioneuvoston määräyksiä.
  • Ulkomaille lähtiessä on hyvä muistaa sekä liikennöitsijän että kohdemaan ohjeistus.
  • Ulkomailta palatessa henkilö saa ohjeistuksen näytteenotosta / terveysturvallisuustarkastuksesta rajalla. Omaehtoista karanteenia voi lyhentää ottamalla toinen koronanäyte aikaisintaan 72 tuntia Suomessa olon jälkeen. Koronatestiajan Mikkeliin voi varata Essoten nettisivuilta: essote-covid.eaika.fi tai FINENTRY-järjestelmän kautta täältä.