Epidiavaihe Etelä-Savossa: Perusvaihe


Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueella koronavirusepidemia on perustasolla. Alueella ei ole voimassa 14.6.2021 alkaen muita paikallisia rajoituksia kuin valtioneuvoston antamat perustason alueita koskevat rajoitukset.

Alueelliset suositukset on koottu alle.

Seuraavat ohjeet ja suositukset ovat voimassa kaikissa Essoten kunnissa:

YLEISÖTILAISUUDET

Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta 14.6.2021 lähtien. Järjestelyissä huolehditaan hyvästä hygieniasta (käsien pesumahdollisuus tilaisuuteen saapuessa, ja jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla) ja asiakkaiden ohjeistuksesta. Yleisötilaisuudet kannattaa suunnitella siten, että ihmiset voivat halutessaan pitää turvavälejä.

Tapahtumajärjestäjät voivat kysyä Essotelta apua terveysturvallisten tapahtuman järjestämiseen osoitteesta tartuntatauti (at) essote.fi.

JULKISTEN JA YKSITYISTEN TILOJEN KÄYTTÖ

Julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

ALUEEN VÄESTÖ

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi julkisessa liikenteessä ja kaikkialla kodin ulkopuolisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on hankalaa.

HARRASTUSTOIMINTA

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi yleisiä hygieniaohjeistuksia.

OPPILAITOKSET JA OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN

Oppilaitoksissa ja opetuksen järjestäjillä suositellaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja tartuntojen ehkäisyyn alueellisesti annettuja turvallisuusohjeita. Opetuksen järjestäjät voivat kysyä apua turvallisen opetuksen järjestämiseen tartuntauti (at) essote.fi osoitteesta.

TYÖNANTAJAT JA TYÖNTEKIJÄT

Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä lähikontaktissa sekä tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esim. parturit/kampaajat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).

RAVINTOLAT, KAHVILAT, ANNISKELUPAIKAT

Aukiolossa, paikkamäärissä ja ohjeistuksessa noudatetaan valtioneuvoston määräyksiä. Lue lisää valtioneuvoston päätöksestä täältä.

MATKUSTUS

Lue lisätietoa maahantulosta Suomeen

  • Matkustamisen suhteen noudatetaan edelleen valtioneuvoston tämän hetkisiä määräyksiä.
  • Ulkomaille lähtiessä on hyvä muistaa sekä liikennöitsijän että kohdemaan ohjeistus.
  • Ulkomailta palatessa henkilö saa ohjeistuksen näytteenotosta / terveysturvallisuustarkastuksesta rajalla. Omaehtoista karanteenia voi lyhentää ottamalla toinen koronanäyte aikaisintaan 72 tuntia Suomessa olon jälkeen. Koronatestiajan Mikkeliin voi varata Essoten nettisivuilta: essote-covid.eaika.fi tai FINENTRY-järjestelmän kautta täältä.