ETSITKÖ TIETOA KORONASTA?

Koronatestaus

Koronarokotukset

Yleistä tietoa koronasta

SAITKO POSITIIVISEN KORONATESTITULOKSEN?

Positiivisesta koronatestituloksesta ilmoitamme ensimmäiseksi tekstiviestillä. Lue toimintaohjeet tästä
Kysyttävää koronasta tai ajanvaraustarve? Soita Koronaneuvontaan arkisin kello 8-11 numeroon 040 676 4100

Jos sairastat ja tarvitset päivystyksellistä hoitoa, soita päivystysapuun numeroon 116 117

Oikopolut tällä sivulla:

Ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon
Ohjeita koronavirustautiin sairastuneelle
Ohjeet sairaalasta kotiutuvalle

Mies makaamassa selällään sängyllä silmät kiinni, käsi otsalla ja kasvomaski suun ja nenän päällä

OHJEET KORONAVIRUSTAUDIN KOTIHOITOON

Pysy kotona, lepää ja vältä kaikkia kodin ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja. Ohjeita kotihoitoon:

 1. Kuume on elimistön normaali puolustusreaktio virustauteja, kuten koronavirusta vastaan. Seuraa ja kirjaa lämpöäsi. Ota kuumelääkettä (parasetamoli), jos olo on tukala. Parasetamolin maksimiannos vuorokaudessa aikuisella on 3 grammaa.
 2. Kirurginen suu-nenäsuojus on hyväksi taistelussa virusta vastaan. Se pitää kosteuden hengitysteissä ja ehkäisee muita sairastumasta.
 3. Kostea hengitysilma helpottaa oloa ja auttaa oireisiin.
 4. Juo pääasiassa vettä, ei alkoholia! Sopiva kofeiini­ton nestemäärä on 2,5–3 litraa vuoro­kaudessa. Juoma- ja ruokamääristä on hyvä pitää kirjaa. Seuraa virtsan tuloa ja väriä, mitä värittömämpää virtsa on, sitä parempi on nestetasapainosi.
 5. Pyri liikkumaan vointisi mukaan mahdollisimman paljon, se ehkäisee tukosriskiä.
 6. Muista monipuolinen ruokavalio, suosi kasviksia sekä kuitu- ja vitamiinipitoisia ruoka-aineita. Voit myös kompensoida vitamiinien saantia vitamiinivalmistein (C- ja D-vitamiinit, sinkki).

Mikäli koet tarvitsevasi akuuttia terveydenhuollon apua, ota yhteyttä Päivystysapuun numeroon 116 117.

TULOSTETTAVAT OHJEET:

Ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon

Instructions for treating COVID-19 at home

LIIKKUMISEN LISÄÄMINEN

 • Keuhkoinfektio heikentää keuhkojen hapenottokykyä ja sitä kautta toimintakykyä. Vuodelepo voi osaltaan heikentää yleiskuntoa ja lihasvoimaa. Vältä liiallista vuodelepoa ja lepää esimerkiksi puoli-istuvassa asennossa noin 30–60 asteen kulmassa. Puoli-istuvassa asennossa hengittäminen on usein myös helpompaa.
 • Pyri nousemaan säännöllisesti jalkeille ja tauota paikallaanoloa. Alkuun kuntoutumiseen usein riittää liikuskelu kotona ja kevyet kotiaskareet.
 • Lisää toipumisen edetessä vähitellen rasituksen määrää. Esimerkiksi, jos olet tottunut polkemaan kuntopyörää kotonasi, niin polje alussa lyhyitä pätkiä kevyellä vastuksella, lisää vähitellen polkemisaikaa ja vasta sen jälkeen lisää vastusta.
 • Voimakasta fyysistä rasitusta on syytä välttää, niin kauan kuin olet oireinen.
 • Jos oireesi ovat helpottaneet, voit liikkua myös ulkona. Lisää liikkumista varovasti oman vointisi mukaisesti.

HENGITYSHARJOITTEET

 • Sairastamisen jälkeen hengitys voi tuntua vielä raskaalta ja limaisuutta voi esiintyä. Etukumara asento auttaa rauhoittamaan ja syventämään hengitystä sekä lisäämään keuhkotuuletusta.
 • Rauhoita hengitystä eli hengitä nenän kautta sisään rauhallisesti, pyri pitämään hartiat rentoina. Anna uloshengityksen virrata omalla voimallaan huuliraon läpi.
 • Syvennä hengitystä ja voit tunnustella pallean aikaan saamaa liikettä pitämällä kättä ylävatsan päällä: käsi kohoaa sisäänhengityksen aikana ja laskeutuu uloshengityksen aikana.
 • Muista hyvä yskimishygienia, eli yski nenäliinaan ja poispäin muista. Hengityksen tehostaminen nostaa helposti limaa ylös.
 • Kun liikut entiseen tapaan eikä hengittäminen tunnu vaikealta, niin hengitysharjoitukset eivät enää ole välttämättömiä.

OHJEITA KORONAVIRUKSEEN SAIRASTUNEELLE

Jos olet saanut positiivisen testituloksen kotitestissä tai Essoten testissä, noudata näitä ohjeita.

Saatuasi positiivisen testituloksen toimi työnantajan ohjeiden mukaisesti sairauspoissaolojen suhteen. Mikäli mahdollista, säilytä kahden metrin turvavälit myös samassa taloudessa asuvien kanssa.

Kontakteja suositellaan välttämään 3–5 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta kunnes olet ollut vuorokauden ajan kuumeeton. Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään.

Miten toimia vastuullisesti?

 • Pysy kotona.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Käytä henkilökohtaista pyyhettä tai paperipyyhkeitä käsien kuivaamiseen.
 • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta yhteisissä tiloissa, esim. avaamalla ikkunat WC:ssä, kylpyhuoneessa tai keittiössä.
 • Älä käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja, kuten pesutupaa tai saunaa.
 • Samassa taloudessa asuvat voivat pienentää tartuntariskiä välttämällä lähikosketusta sairastuneen kanssa ja huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta erityisesti, jos on käsitellyt sairastuneen nenäliinoja ja pyykkiä.
 • Jos mahdollista, muiden samassa taloudessa asuvien tulisi olla toisessa huoneessa. Jos tämä ei ole mahdollista, tulisi etäisyyden sairastuneeseen olla yli 2 metriä. Sairastuneen tulisi nukkua eri vuoteessa.
 • Pese liinavaatteet tavanomaiseen tapaan. Kun olet käsitellyt likaisia pyykkejä, pese kätesi huolellisesti vedellä ja saippualla tai käsidesillä.
 • Pese sairastuneen henkilön käyttämät liinavaatteet, aterimet ja astiat normaaliin tapaan.
 • Kosketus- ja pöytäpinnat on hyvä pyyhkiä päivittäin tavanomaisella puhdistusaineella. Kosketuspintoja ovat mm. ovenkahvat, hanat, jääkaapin ovi, kahvinkeitin, kaukosäätimet.
 • Älä kutsu vierailijoita kotiin kontaktien välttämisen aikana.

Todistus sairaudesta kanta-palvelussa

QR-koodillisen EU-todistuksen sairastetusta taudista saat tulostettua Omakannasta noin viikon kuluessa positiivisesta testituloksesta.

TESTAUSTARVE

Koronatestiä ei tehdä uudestaan oireilusi päättyessä.


OHJEET SAIRAALASTA KOTIUTUVALLE

Kotiuduttuasi sairaalahoidosta, toimi sairaalasta saamiesi ohjeiden mukaan.

VERISUONITUKOKSIA ESTÄVÄ LÄÄKITYS

Koronavirusinfektioon liittyy suurentunut hyytymishäiriöriski sekä laskimo- tai keuhkoveritulpan riski.

Tämän estämiseksi käytetään ihon alle pistettävää estolääkettä. Useimmilla potilailla veritulppaa estävä lääkitys jatkuu kotiutumisen jälkeen vielä 2–4 viikon ajan. Lääkärisi määrittää annoksen ja hoidon keston yksilöllisesti. Hoitaja neuvoo lääkkeen pistämisen ennen kotiutusta. Lääke on maksuton ja saat sen mukaasi osastolta. Jos sinulla on käytössä muu veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys, saat erilliset ohjeet siitä, miten siirryt takaisin aiempaan lääkitykseesi.

Mikäli sinulle tulee vuoto-oireita (kuten verta virtsassa, hyvin runsaat kuukautiset tai nenäverenvuotoa), ota heti yhteys hoitavaan lääkäriisi tai terveyskeskukseen. Jos jalkasi turpoaa ja kipeytyy, ota yhteys Päivystysapuun numeroon 116 117, jotta voidaan arvioida, tarvitaanko tutkimuksia laskimoveritulpan poissulkemiseksi.

MITEN TOIMIA, JOS OIREET PAHENEVAT KOTIUTUKSEN JÄLKEEN

Jos oireesi pahenevat (erityisesti, jos hengitys muuttuu raskaammaksi tai alkaa hengästyttää tavallista enemmän pienissäkin askareissa, jopa levossa tai tunnet olosi tulevan nopeasti huonommaksi), ole yhteydessä Päivystysapuun numeroon 116 117. Kerro puhelussa, että sinulla on todettu koronavirustartunta.

Jos tunnet olosi tulevan nopeasti huonommaksi ja/tai sinulla on vaikea hengenahdistus, ole yhteydessä tai pyydä omaistasi olemaan yhteydessä Hätäkeskukseen numeroon 112. Hätäkeskukseen tulee olla yhteydessä vain vakavissa tapauksissa). Puhelun yhteydessä tulee kertoa todetusta koronavirusinfektiosta.