Koronakuormitus jatkuu korkeana Essoten terveydenhuollossa. Maanantaiaamuna sairaalahoidossa oli 22 koronaa sairastavaa, joista yksi oli tehohoidossa.

– Osastokuormituksen seuraaminen on nyt olennaisin mittari koronatilanteelle, koska tartuntamääriä ei voi enää vertailla aiempiin viikkoihin testauksemme kaventamisen vuoksi. Varmennetut tartuntamäärät eivät enää anna todellista kuvaa epidemiasta, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Essoten osastokuormitus nousi yli kahdenkymmenen ensimmäistä kertaa helmikuun alkupuolella viikolla viisi ja on sen jälkeen käytännössä pysynyt vähintään yhtä ylhäällä. Eristystoimet osastoilla vaativat resursseja Essoten muista palveluista.

– Suurin haasteemme on henkilöstön riittävyys ja jaksaminen, vaikka koronatilanne sinällään on monelta osin hallinnassa. Pahimmista viikoista osastoilla on onneksi tultu jo alas, Seppälä jatkaa.

Testausmäärät ovat pudonneet noin puoleen sen jälkeen, kun Essoten alueen testaussuositusta kavennettiin 30. maaliskuuta. Viime viikolla varmennettuja koronatartuntoja todettiin silti 1095. Näistä merkittävä osa on sote-huollossa työskenteleviä, jotka ovat enemmistönä nykyisen testaussuosituksen piirissä.

– Koronapoissaolot vaikuttavat merkittävästi palveluihimme, Seppälä huomauttaa.

ESSOTEN SUOSITUS KORONATESTAUKSESTA

Hakeudu koronatestiin, jos koet koronavirustautiin viittaavia oireita JA:

  • jos työskentelet sosiaali- ja terveyshuollon asiakas- ja potilastyössä
  • jos työskentelet ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa missä tahansa tehtävässä
  • jos olet raskaana
  • jos kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään

Positiivinen kotitestitulos ilman yllä mainittuja tekijöitä ei edellytä viralliseen koronatestiin hakeutumista. Voit hakeutua testiin myös, jos tarvitset todistuksen taudin sairastamisesta tai sairauslomatodistuksen.

Hakeutuminen Essoten koronatestiin: www.essote.fi/koronatestaus

SAITKO TEKSTIVIESTIN POSITIIVISESTA KORONATESTITULOKSESTA?

Essoten koronatestissä käyneiden tuloksesta ilmoitetaan tekstiviestillä. Positiivisen testituloksen saaneista yli 60-vuotiaille myös soitetaan seuraavien päivien aikana.

Alle 60-vuotiaita vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvia tai raskaana olevia pyydetään jättämään soittopyyntö Essoten tartuntatautihoitajalle. Myös sairauslomatodistuksen tarvitsevat voivat jättää soittopyynnön.

Lue lisäohjeita tästä.