Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina arvioimaan alueen koronaepidemian tilannetta. Tartuntamäärien rajussa kasvuvaiheessa olevalle alueelle tiukennettiin suosituksia, mutta uusia rajoituksia ei esitetty. Yksistään maanantaina Essoten alueella todettiin 53 uutta koronavirustartuntaa.

– Essotessa kohdennetaan resursseja muun muassa siten, että altistumispaikkojen listaaminen päätettiin lopettaa. Käytännössä koronavirukselle voi nyt altistua kuka tahansa ja missä tahansa, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Suositusten tiukentamisen ytimessä on kontaktien vähentäminen.

Kansalaisia koskee suositus, jonka mukaan varmistetulle koronavirustapaukselle altistuneiden mutta ei karanteeniin asetettujen henkilöiden tulee välttää kaikkia sosiaalisia kontakteja viikon ajan ja neuvotella etätyömahdollisuudesta työnantajan kanssa. Mikäli ilmenee koronavirustartuntaan viittaavia oireita, tulee hakeutua välittömästi koronatestiin. Altistuneeksi katsotaan esimerkiksi henkilö, jonka taloudessa on tehty positiivinen kotitesti, josta ei vielä ole PCR-testitulosta. Myös henkilöt, joita ei ole asetettu rokotustaustan perusteella karanteeniin altistumisen kuuluvat suosituksen piiriin.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin suositetaan välttämään tarpeettomia vierailuja. Terveydenhuollon ryhmätoimintaan puolestaan suositellaan taukoa, Seppälä sanoo.

Yrityksiä ja yhteisöjä suositetaan tarkistamaan omat terveysturvallisuuden toimintasuunnitelmansa ja etätyöhön tulee siirtymään kaikissa mahdollisissa tehtävissä.

– Yhteisöissä kannattaa nyt olla tarkkana. Meillä on Etelä-Savossakin jo esimerkkejä, joissa yrityksen henkilöstössä tauti on levinnyt laajasti ja nopeasti. Siitä on vahinkoa niin yritykselle itselleen kuin sen henkilöstölle lähipiireineen, Seppälä huomauttaa.

Loppiaisen rokotuksessa avoin Walk In

Essoten koronarokotuksiin on ohjattu lisähenkilöstöä, minkä ansiosta rokotuskapasiteetti on saatu huippuunsa. Kolmansissa koronarokotuksissa on edistytty jopa yli tuhannen rokotteen päivävauhtia.

Mikkelin keskussairaalalla järjestetään loppiaisena 6.1. koronarokotustilaisuus, jonne voi tulla myös ilman ajanvarausta kaikki yli 12-vuotiaat, joilla on annosvälin ja iän puitteissa oikeus koronarokoteannokseen. Rokotuspiste on avoinna loppiaisena klo 9–15.

KORONAROKOTUSTEN AJANVARAUS

Nettisivuiltamme ilman tunnistautumista pankkitunnuksin: www.essote.fi/koronarokotus

KORONAROKOTUSTEN SAATAVUUS

1 rokoteannos:
saatavilla kaikille 12 vuotta täyttäneille (Walk In) ja 5–11-vuotiaille lapsille Mikkelissä (Ajanvaraus)

2. rokoteannos:
saatavilla vähintään 6 viikkoa 1. annoksen saamisen jälkeen (Walk In)

3. rokoteannos:
– kaikille 18–59-vuotiaille vähintään 4 kuukautta 2. annoksen saamisesta (Ajanvaraus)
– 60 v. täyttäneille ja 18 v. täyttäneille riskiryhmäläisillevähintään 3 kuukautta 2. annoksen saamisesta (Ajanvaraus ja Walk In)
– 12 v. täyttäneille vakavaa immuunipuutosta sairastavillevähintään 2 kuukautta 2. annoksen saamisesta (Ajanvaraus)

4. rokoteannos:
12 v. täyttäneille vakavaa immuunipuutosta sairastavillevähintään 3 kuukautta 3. annoksen saamisesta (Ajanvaraus)

ALTISTUMISPAIKAT

Koronaviruksen altistumispaikkoja Etelä-Savossa