IN ENGLISH – CLICK HERE

   ETSITKÖ TIETOA KORONASTA?

Koronatestaus

Altistumispaikat

Yleistä tietoa koronasta

Kaikki 16 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmiin kuuluvat 12-15-vuotiaat, VARAA AIKA TÄSTÄ

Riskiryhmiin kuuluvien 12-15-vuotiaiden rokotukset

Rokotusajan voivat varata myös riskiryhmiin kuuluvat 12–15-vuotiaat nuoret. Riskiryhmät ovat samat kuin aikuisilla, ylipainon suhteen käytetään lasten painoindeksiä (ISO-BMI), katso lisätietoja THL:n sivuilta. Rokotteena käytetään Pfizer-Biontechin rokotetta. Rokoteannos on sama kuin yli 16-vuotiailla ja rokotuskertoja kaksi.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien allekirjoittama kirjallinen suostumus:

HUOLTAJIEN SUOSTUMUS NUOREN ROKOTTAMISEEN

USEIN KYSYTTYÄ KORONAROKOTTEESTA

Katso usein kysytyt kysymykset

ROKOTUSTODISTUS OMAKANTAAN

Koronarokotustodistukset otettiin käyttöön Kanta-palvelussa toukokuun 2021 lopulla. Tämän jälkeen rokotetuille todistus kirjautuu Omakanta-näkymään muutaman päivän kuluessa. Ennen toukokuun loppua rokotetuille todistus kirjautuu takautuvasti Omakanta-näkymään, mutta tässä voi esiintyä pitkiäkin viiveitä tietojärjestelmistä johtuen. Koronarokotteiden antaminen aloitettiin vuoden 2020 lopulla ja kansalliset kirjaamiskäytännöt ovat muuttuneet useasti rokottamisen käynnistymisen jälkeen. Tämän vuoksi pyydämme kärsivällisyyttä rokotustodistusten suhteen. Lisätietoa rokotustodistuksesta THL:n sivuilla. Omakantaan voit kirjautua osoitteessa www.kanta.fi

KYSELY KORONAVIRUSTAUDIN PITKÄAIKAISOIREISTA

Essote selvittää alueellaan koronavirustaudin sairastaneiden oireiden kestoa ja laatua. Kaipaamme toiminnan kehittämiseksi vastauksia taudin sairastaneilta, erityisesti niiltä, jotka kokevat pitkäaikaisia taudin oireita. Vastaa tästä nimettömään kyselyyn 16.7. mennessä.


Koronarokotusten seuraavat POIKKEUSajat:

Sunnuntai 4.7.  klo 8–15 Mikkeli keskussairaala

Kaikki rokotusajat näet ajanvarauksesta.


Peruutatko aikasi?

Jos et jostain syystä pääse varaamallesi rokotusajalle, peruuta aikasi niin pian kuin mahdollista, jotta valmiiksi ruiskuun annosteltu rokote ei jäisi käyttämättä. Varaathan itsellesi ainoastaan yhden rokotusajan. Peruutusohjeet:

 1. Klikkaa yllä olevaa Varaa tästä -linkkiä ja sitten ”Peruuta varaamasi aika
 2. Syötä varauskoodi, jonka sait aiemmin tekstiviestillä ajanvarauksen yhteydessä ja klikkaa ”Peruuta varaus

ESSOTEN ROKOTUSMITTARI:

Essoten rokotusmittari näyttää 24.6. rokotusten aloittamista yli 80 prosentille alueen 16 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kakkosrokotteen on saanut yli 23 prosenttia.
Essoten rokotusmittari näyttää 24.6. rokotusten aloittamista yli 80 prosentille alueen 16 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kakkosrokotteen on saanut yli 23 prosenttia.

Rokotukset Essoten alueella

Essote rokottaa perusterveydenhuollon alueeseensa kuuluvien kuntien asukkaat, eli Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan väestöä (ei Pieksämäen ja Joroisten).

Essote rokottaa myös perusterveydenhuollon alueellaan vakituisesti asuvia muiden kuntien väestöä. Jos ei ole Essoten alueen väestöä, mutta on asunut Essoten alueella yli neljä kuukautta, voi ensimmäisen rokotuksen varata Essoten rokotuspisteeseen. Muussa tapauksessa ensimmäinen rokotus tulee varata kotipaikkakunnalle. Pääsääntö on, että toinen rokotuskerta tapahtuu aina siellä, missä ensimmäinen rokote on annettu.

Essote noudattaa Suomen koronarokotestrategiaa. Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

ROKOTTEET

Suomeen on saatu kolmea koronavirusrokotetta. Mikäli rokotusryhmille on käytettävissä useampaa kuin yhtä tuotetta, käytettävää rokotetta ei voi itse valita. Ensimmäisellä ja toisella rokotuksella käytetään pääsääntöisesti samaa rokotetta, poikkeuksena AstraZenecan rokote tietyissä tapauksissa, lisätietoa alla.

 • Pfizer/BionTech: tarkoitettu yli 12-vuotiaille, 2 rokotuskertaa (väh. 12 viikkoa)
 • Moderna: tarkoitettu yli 18-vuotiaille, 2 rokotuskertaa (väh. 12 viikkoa)
 • AstraZeneca: tarkoitettu yli 65-vuotiaille, 2 rokotuskertaa (väh. 12 viikkoa)

ASTRAZENECAN ROKOTTEEN KÄYTTÖ

Ykkösrokotteena AstraZenecaa ei enää ole saatavilla. AstraZenecan koronavirusrokotetta (Vaxzevria) annetaan vain kakkosrokotteena 65 vuotta täyttäneille, mutta ei sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT) aiemmin sairastaneille. Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto, keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokotteen antamiselle.

2. rokotus, alle 65-vuotiaat: AstraZenecan Vaxzevria-rokotteen ensimmäisen rokoteannoksen saaneelle annetaan toinen annos mRNA-rokoteella (Pfizer/BioNTechin Comirnaty tai Modernan koronavirusrokote). Rokotussarjaa ei tarvitse aloittaa alusta. Yksi annos mRNA-rokotetta riittää.

2. rokotus, yli 65-vuotiaat: THL ja Essote ohjeistaa ja suosittaa, että  65 vuotta täyttäneelle 2. rokotusannos annetaan samaa rokotetta käyttäen kuin ensimmäisellä rokotuksella. Lääkeyhtiön tutkimukset perustuvat annoksen antoon samalla valmisteella. Mikäli 65 vuotta täyttänyt on saanut ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta ja hän kieltäytyy ottamasta 2. rokotustilanteessa Astra Zenecaa, tai on yhteydessä puhelimitse etukäteen vaihtaakseen toiseen rokotteeseen, hän voi saada toisena annoksena Comirnaty- tai Moderna-rokotteen seuraavan ohjeen mukaisesti:

 • Asiakkaan kieltäytyessä 2. rokotuksen kohdalla AstraZenecan rokotteesta, hänelle ei voida kolmen viikon sisällä antaa toista rokotetta. Asiakkaalle annetaan uusi aika 2. rokotukselle aikaisintaan kolmen viikon päähän, jotta aiemmin suunnitellut ja varatut rokotukset voidaan toteuttaa aiheuttamatta muiden asiakkaiden rokotusaikojen perumista tai siirtoa.

Lisätietoa THL:n sivuilla.


ROKOTUSAJAN VARAAMINEN

SAATAVUUSTILANNE:
Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin saa aikaa varattua. Yritä myöhemmin uudelleen.

NYT AJAN SAAVAT VARATA:

Kaikki 16 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat 12-15-vuotiaat. Varaa vain 1 rokotusaika.
HUOM! 12-17-vuotiaat, vältättehän varaamasta aikaa torstai-päiville. Torstaisin käytetään myös Modernan rokotetta, jota ei voi antaa alle 18-vuotiaille. Tämä ei koske Mikkelin keskussairaalan ja hammashoitolan rokotuspisteitä, joihin 12-17-vuotiaatkin voivat varata ajan vapaasti.

Kaikki 16 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmiin kuuluvat 12-15-vuotiaat, VARAA AIKA TÄSTÄ

Yllä linkki Essoten alueen kuntalaisten ja alueella vakituisesti asuvien koronarokotukseen (ei Pieksämäki ja Joroinen).

Nettiajanvaraus on helppokäyttöinen eikä edellytä tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksin. Ajanvarausjärjestelmästä näet, missä toimipisteissä rokotusaikoja on saatavilla. Varauksen vahvistusviestiä varten tarvitaan matkapuhelinnumero. Nettiajanvaraus koskee vain 1. rokottautumista, tehosterokotuksen aika (n. 12 viikon päästä 1. rokotuksesta) annetaan ensimmäisen rokotuskäynnin yhteydessä paikan päällä.

Jos käytettävissä ei ole nettiyhteyksiä tai avustavaa henkilöä nettivarauksen tekemiseen, Essoten puhelinnumerosta 040 359 9781 (arkisin klo 8–10) voi varata rokotusajan. Soittaminen ja jonotusaika on maksullista (matkapuhelinmaksu). Puhelin on vain ajanvaraamista varten ja ruuhkautunut, emme pysty palvelemaan kaikkia soittajia. Terveysneuvon palvelunumero ei palvele koronarokotusasioissa.


TAUSTASAIRAUKSIEN RISKIRYHMIEN ROKOTUSJÄRJESTYS

Huom! Tässä yhteydessä ikä ei ole riskiryhmään oikeuttava tekijä, vaan mahdolliset taustasairaudet, joiden perusteella THL on luokitellut taustasairauksia sairastavien  rokotusjärjestyksen. Katso THL:n Riskiryhmien koronarokotusten järjestys 

Essote aloitti 10.2. riskiryhmiin kuuluvien rokottamisen THL:n järjestyksen Ryhmästä 1 alaspäin edeten. Tässä rokotusryhmässä ei rokoteta puolisoita eikä omaishoitajia.

Ryhmän 1 taustasairaudet (tarkat kuvaukset THL:n sivuilla):

– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä

Ryhmän 2 taustasairaudet (tarkat kuvaukset THL:n sivuilla):

– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Uniapnea
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)


Turvallinen rokottautuminen Essotella

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle
 • Käytä kasvomaskia
 • Desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti
 • Odota rokotuksen jälkeen rokotuspaikalla 15 minuuttia turvavälejä noudattaen

Essoten koronarokotuspisteet

MIKKELIN HYVINVOINTIKESKUS
Porrassalmenkatu 35-37, 50100 Mikkeli
Sisäänkäynti sairaalan pääovesta, opasteet aulasta vasemmalle

MIKKELIN HAMMASHOITOLA (ILTAROKOTUKSIA)
Porrassalmenkatu 21 (torin laidalla, Forumin talo, 1. krs)

MIKKELI, ANTTOLAN HYVINVOINTIASEMA
Taipaleentie 27-29, 52100 Anttola

MIKKELI, RISTIINAN HYVINVOINTIASEMA
Brahentie 10, 52300 Ristiina

HAUKIVUOREN HYVINVOINTIASEMA
Kankaalantie 4, 51600 Haukivuori

HIRVENSALMEN HYVINVOINTIASEMA
Keskustie 4, 52550 Hirvensalmi

JUVAN HYVINVOINTIKESKUS
Sairaalatie 3, 51900 Juva

KANGASNIEMEN HYVINVOINTIKESKUS
Sairaalantie 13, 51200 Kangasniemi

MÄNTYHARJUN HYVINVOINTIKESKUS
Sairaalantie 3, 52700 Mäntyharju

PERTUNMAAN HYVINVOINTIASEMA
Virastokuja 1, 19430 Pertunmaa

PUUMALAN HYVINVOINTIASEMA
Niementie 26, 52200 Puumala

kelan korvaukset koronarokotusmatkoista

Lue lisää Kelan sivulta


MAHDOLLISET HAITTAVAIKUTUKSET

Kuten muutkin rokotteet, myös koronarokote voi aiheuttaa haittavaikutuksina paikallis- tai yleisoireita. Tällaisia ovat muun muassa kuume, päänsärky, yleinen lihaskipu, väsymys ja huonovointisuus.  Myös kipua, turvotusta, ihon punoitusta ja kihelmöintiä voi esiintyä rokotuskohdassa. Oireita voi lääkitä tulehduskipu- tai särkylääkkeellä pakkausohjeiden mukaisesti. Vältä rokotuspäivänä rokotetun lihaksen kovaa rasitusta, sillä lihas voi kipeytyä.

Rokotuksen jälkeen tulee odottaa rokotuspaikalla 15 minuutin ajan mahdollisten välittömien rokotusreaktioiden vuoksi.

THL ja Fimea keräävät tietoa rokotteiden vakavista haittavaikutuksista, lue lisää THL:n sivuilta.


TAUSTAA

Ensimmäinen koronavirusrokote sai Euroopan lääkeviranomaisen ehdollisen myyntiluvan 21.12.2020. Valtioneuvosto on antanut 22. joulukuuta rokotusasetuksen.  

Valtakunnallisessa korona-asioiden puhelinpalvelussa 0295 535 535 ja chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta sekä neuvontaa Koronavilkku-sovelluksen käytössä. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Lue lisää: THL – Rokotteet ja koronavirus 

Essoten koronasivulle pääset tästä