Miksi rokote kannattaa ottaa?
Voiko koronarokotteesta saada koronatartunnan?
Miten nopeasti koronarokote antaa suojan tautia vastaan?
Mitä tarkoittavat suojaprosentit rokotteiden yhteydessä?
Olen raskaana. Onko rokotteen ottaminen turvallista?
Montako kertaa rokote pitää ottaa?
Tuleeko rokotteista sivuvaikutuksia?
Miksi rokotuksen jälkeen pitää odottaa?
Olen ottanut muun kuin koronarokotteen. Pitääkö sen takia odottaa koronarokotteen ottamista?
Mikä on rokotteiden alaikäraja?
Mikä on koronapassi ja miten sen saa?
Mitä hyötyä rokotuksesta on laajemmin?
Suomessa sairastuneita on ja kuolleita on vähän. Miksi pitää järjestää tällainen iso rokotushässäkkä?
Miksi rokote tuli niin nopeasti? Eikö normaalisti rokotteen tekemiseen kulu vuosia?
Miten rokotteet toimivat?
Onko rokote pakko ottaa?
Ketkä saavat rokotteen ensin?
Sain ulkomailla ensimmäisen rokoteannoksen. Mitä vaikutuksia sillä on rokottamiseen Suomessa?


Miksi rokote kannattaa ottaa?

Koronarokote estää vakavaa koronavirustautia tai tartunnan saamisen kokonaan. Koronarokotteen avulla voidaan pysäyttää maailmanlaajuinen pandemia, jonka takia maailmassa on kuollut ja sairastunut vakavasti miljoonia ihmisiä.

Voiko koronarokotteesta saada koronatartunnan?

Ei voi saada. Rokotteessa on vain lihassoluille lähetettäviä ohjeita (ribonukleiinihappojen muodossa) siitä, miten ne voivat suojautua koronavirukselta. Ihmisen oma elimistö tuottaa rokotteen vaikuttavan aineen. Rokote saa elimistön omat puolustusmekanismit toimimaan siten, että viruksen pääsy elimistöön tulee liki mahdottomaksi.

Miten nopeasti koronarokote antaa suojan tautia vastaan?

Asiantuntijoilla on erilaisia arvioita. Yksimielisiä ollaan, että suojaa alkaa tulla jo kaksi viikkoa ensimmäisen rokotteen saamisesta. Hyvä suoja tulee 1-2 viikkoa toisen rokoteannoksen jälkeen.

Mitä tarkoittavat suojaprosentit rokotteiden yhteydessä?

Kaikki rokotteet suojaavat. Tehoprosentit kertovat, miten suuren osan oireista koronainfektioista rokote estää. Suurempi suojaprosentti kertoo rokotteen estävän isomman osan koronasta. Myös suojan saamisen jälkeen on edelleen pieni mahdollisuus tartuntaan. Jos saat rokotuksen antaman suojan jälkeen tartunnan, sairastat sen suurella todennäköisyydellä oireettomana tai lievillä oireilla.

Toistaiseksi harvan tiedetään saaneen rokotuksen antaman suojan jälkeen taudin vakavan muodon. Kahden rokotteen ansiosta vältät koronan vakavan muodon hyvin todennäköisesti. Rokotteen antama suoja on hyvä, mutta ei täydellinen. Virus muuntuu nopeasti.

Olen raskaana. Onko rokotteen ottaminen turvallista?

THL suosittelee koronarokotusta kaikille raskaana oleville, sillä raskaus altistaa vakavalle koronataudille. Koronatauti puolestaan lisää muun muassa ennenaikaisen synnytyksen ja veritulppien riskiä.

Voit ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen voi ottaa raskauden aikana normaalisti. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Rokotuksen ottaminen on erityisen tärkeää, jos sinulla on perustautisi vuoksi suurentunut riski sairastua vakavaan koronavirustautiin tai jos sinulla on suurentunut riski altistua koronavirustartunnalle esimerkiksi työssäsi.

Montako kertaa rokote pitää ottaa?

Kaikki toistaiseksi Suomessa käytössä olevat rokotteet perustuvat kahteen annokseen.

Lisäksi THL suosittelee kolmansien koronarokoteannosten tarjoamista niille 12 vuotta täyttäneille, jotka sairautensa tai sen hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, sekä niille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet rokotteensa lyhyellä annosvälillä, ja toisen annoksen antamisesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Tuleeko rokotteista sivuvaikutuksia?

Osa rokotteen saaneista voi saada oireita. Nyt Essotessa käytössä olevilla rokotteilla ei ole havaittu merkittäviä sivuvaikutuksia.

Sen sijaan pienelle osalla toisen pistoksen saaneista on voinut tälläkin alueella tulla huonovointisuutta, nivelkipuja ja jopa kuumetta. Niitä hoidetaan levolla ja kuumelääkkeillä. Oireet poistuvat yleensä 1-2 vuorokauden kuluttua. Myös kaikilla muilla rokotteilla on ollut sivuvaikutuksia. Tässä mielessä koronarokotteet eivät poikkea muista rokotteista, kuten influenssarokotteista.

Miksi rokotuksen jälkeen pitää odottaa?

Rokotteen saaneita seurataan mahdollisten sivuoireiden takia 15 minuuttia. Tarvittaessa seurantaa jatketaan tunnin ajan.

Olen ottanut muun kuin koronarokotteen. Pitääkö sen takia odottaa koronarokotteen ottamista?

Koronarokotteiden ja muiden rokotteiden kanssa ei tarvita enää varoaikaa. Kaikkia Suomessa käytettäviä koronarokotteita voi antaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa, normaalien rokotusohjeiden mukaisesti. Kaikki rokotteet lasketaan rokotteiksi, jotka eivät sisällä eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia.

Rokotteita on annettu satoja miljoonia annoksia ja käyttökokemusta on kertynyt jo niin paljon, että varoaikaa ei enää tarvita

Mikä on rokotteiden alaikäraja?

BioNTech-Pfizerin Comirnatyn ja Modernan rokotteet on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle.

Myyntiluvan mukaan rokotteita voi ainoastaan antaa henkilöille, jotka ovat rokotushetkellä vähintään 12 (Comirnaty ja Moderna) vuotta.

Mikä on koronapassi ja miten sen saa?

Koronatodistus (puhekielessä koronapassi) on virallinen dokumentti saaduista koronarokoteannoksista.  Tiedot koronarokotuksista, -testeistä ja sairastetusta taudista siirtyvät Essotelta Kanta-palveluun ja sen koronatodistukseen noin seitsemän vuorokauden kuluessa. Voit tarkistaa ja tulostaa oman koronatodistuksesi Omakanta-palvelusta osoitteessa www.kanta.fi

Mikäli et näe tietoja Kanta-palvelussa viimeistään 14 vuorokauden jälkeen, tai et pysty käyttämään Kanta-palvelua, voit tiedustella koronatodistustasi oman asuinkuntasi hyvinvointikeskuksen asiakaspalvelusta, varauduthan tällöin odottamaan todistuksen saantia.

Mitä hyötyä rokotuksesta on laajemmin?

Mitä useampi ottaa rokotteen, sitä paremman suojan jokainen saa. Mitä paremmin koronalta ollaan suojassa, sitä nopeammin voidaan palata normaaleihin oloihin.

Suomessa sairastuneita ja kuolleita on vähän. Miksi pitää järjestää tällainen iso rokotushässäkkä?

Suomessa ihmiset ovat käyttäytyneet vastuullisesti ja rajoitustoimet ovat onnistuneet erinomaisesti. Monissa maissa rajoituksilla ei ole saatu hillittyä tautia ja epidemia on johtanut valtaviin murhenäytelmiin.

Rokotteen ansiosta voimme aikaa myöten purkaa rajoituksia ja palata normaaliin elämään.

Miksi rokote tuli niin nopeasti? Eikö normaalisti rokotteen tekemiseen kulu vuosia?

Nykyinen maailmanlaajuisen epidemian aiheuttanut virus on mieltään SARS-CoV2. Virus on siis yksi SARS-virusten muodoista. Hyvin samanlaista SARS-virusta vastaan oli aiemmin kehitetty rokotteita ja viruksen toimintamekanismit tunnettiin siis pääpiirteittäin. Kun viruksen leviäminen havaittiin, virus myös tunnistettiin nopeasti. Aiemman kehitystyön ja tutkimusten johdosta tutkijat pääsivät heti testaamaan rokotteita virusta vastaan.

Uudet tekniikat nopeuttavat rokotteiden tuottamista. Aiemmin rokotteissa käytettiin heikennettyjä viruksia, joiden viljely vei aikaa. Nyt rokotteet tehdään virusten keinotekoisesti tuotetuista osista. Uudet mRNA-koronarokotteet eli lähetti-mRNA-rokotteet pohjautuvat teknologiaan, jota on kehitetty 1990-luvulta lähtien.

Miten rokotteet toimivat?

Soluissamme on erilaisia ribonukleiinihappoja (RNA), joilla on erilaisia tehtäviä. Esimerkiksi lähetti-RNA:n (mRNA) sisältämän koodin eli valmistusohjeen perusteella solu pystyy tuottamaan elimistön tarvitsemia proteiineja.

mRNA-rokotteet sisältävät lähetti-RNA:ta (mRNA), jonka avulla lihassolut saadaan rokotteen pistokohdassa tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta. Elimistö itse tuottaa suojan virusta vastaan.

Grafiikka mRNA-rokotteen toimintaperiaatteesta. Rokotteen lähetti-mRNA sisältääviruksen pintaproteiinin valmistusohjeen. Päästessään lihassoluun, lähetti-mRNA ohjeistaa solut tuottamaan koronaviruksen pintaproteiinia, jonka elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa vieraaksi ja alkaa suojautua sitä vastaan.

Onko rokote pakko ottaa?

Koronarokotetta suositellaan otettavaksi kaikille, joita käytettävissä olevilla rokotteilla voidaan suojata. Rokotetta ei ole pakko ottaa.

Ketkä saavat rokotteen ensin?

Koska rokotteita oli aluksi tarjolla rajoitetusti, niitä tarjotaan aluksi henkilöille, joilla on kohonnut riski sairastua vakavaan koronavirustautiin tai kohdata virus esimerkiksi työssään. Suomen rokotusjärjestyksen tavoitteena on vähentää vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä.

Sain ulkomailla ensimmäisen rokoteannoksen. Mitä vaikutuksia sillä on rokottamiseen Suomessa?

Jos henkilö on saanut yhden annoksen rokotetta, joka vaatii kaksi annosta, ja rokotevalmiste on Suomessa käytössä, täydennä rokotussarja normaalisti kansallisen ohjeistuksen mukaisesti. Tämän jälkeen rokotussarja on valmis.

Jos henkilö on saanut yhden annoksen rokotetta, etkä tiedä, mitä rokotetta hän on saanut tai saatu rokote ei ole Suomessa käytössä, täydennä rokotussarja antamalla jotakin hänen ikäryhmälleen käytössä olevaa rokotetta toinen annos 12 viikon päästä ulkomailla saadusta annoksesta. Tämän jälkeen rokotussarja on valmis.

Jos henkilö on saanut täyden rokotesarjan EU:n alueella käytössä olevaa rokotetta, rokotussarja on valmis. Johnson&Johnsonin rokotetta riittää 1 annos.

Jos henkilö on saanut kaksi annosta Sputnik-rokotetta, rokotussarja on valmis.

Jos henkilö on saanut ulkomailla täyden rokotussarjan jotakin inaktivoitua rokotetta, esimerkiksi Sinovac-rokotetta, anna vielä yksi ylimääräinen annos hänen ikäryhmälleen käytössä olevaa rokotetta 12 viikkoa toisen rokoteannoksen jälkeen. Tämän jälkeen rokotussarja on valmis.

Jos henkilö on saanut täyden rokotussarjan jotakin muuta, ei EU:n alueella käytössä olevaa rokotetta, harkitaan tilannetta tapauskohtaisesti. Tarvittaessa voit konsultoida THL:n koronarokotustukea (koronarokotus@thl.fi).

Huom! Intiassa valmistettu Covishield-rokote (Serum Institute of India) on täysin vastaava rokote kuin AstraZenecan Vaxzevria. Saadut Covishield-annokset voi täysin rinnastaa Suomessa saatuihin Vaxzevria-annoksiin.

LISÄTIETOA

Lue lisää koronarokotteista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.