Essoten alueella todettiin viime viikon aikana jälleen enemmän koronatartuntoja kuin koskaan aiemmin, yhteensä 1761. Myös kasvu edeltäneeseen viikkoon nähden oli korkeampi kuin koskaan, 383 tartuntaa enemmän kuin viikolla kuusi.

– Osa alueemme koronanäytteistä on sekvensoitu ja niistä on löytynyt omikronin BA.2-muunnosta, mikä voi osaltaan selittää viime viikkojen todella herkkää taudin leviämistä, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Sairaalahoidon tarpeessa on tultu hieman alaspäin viime viikon huippuluvuista. Tällä hetkellä koronaeristyksessä osastoilla on 33 potilasta.

– Kävimme viime viikolla 40 potilaan lukemissa, joten siinä mielessä tilanne on hieman parempi. Kuolleisuus on alueellamme jäänyt kokonaisuudessa alhaiseksi. Yksittäisiä kuolemantapauksia on valitettavasti ollut, Seppälä kertoo.

Kontaktien välttäminen on edelleen hyvin tärkeää tartuntatilanteen rauhoittamiseksi.

– Koronaan sairastuneita on tällä hetkellä paljon myös palvelutaloissa, ja niissä asuvat ovat yleensä suuremmassa riskissä vakavalle tautimuodolle. On viisasta, että vierailut palvelutaloissa ja muissa sote-yksiköissä rajoitetaan vain välttämättömään, vaikka oireita ei olisikaan, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Gärdström kertoo myös, että uutta Nuvaxovid-koronarokotetta on odotettavissa Etelä-Savoonkin ehkä jo ensi viikolla. Perinteisemmällä menetelmällä valmistettu Nuvaxovid on hyvä vaihtoehto heille, jotka eivät ole halunneet ottaa mRNA-rokotetta. Uutta rokotetta voidaan antaa 18 vuotta täyttäneille ja hävikin välttämiseksi sitä annetaan vain Mikkelin keskussairaalan rokotuspisteellä. Saatavuudesta tiedotetaan myöhemmin.

Paha koronatilanne aiheuttaa Essoten palveluihin edelleen poikkeuksia etenkin kiireettömässä terveydenhuollossa. Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina tarkastelemaan alueen epidemiatilannetta ja siihen liittyviä torjuntatoimia.

Onko oireita tai kotitesti positiivinen?

Essote suosittelee koronatestiin hakeutumista kaikenikäisille rokotetaustasta riippumatta oireisena tai positiivisen kotitestin seurauksena. Näin voit hakeutua koronatestiimme.

Saitko positiivisen testituloksen?

Jos sait positiivisesta testituloksesta ilmoituksen tekstiviestillä, aloitathan eristäytymisen välittömästi.  Essoten koronatiimi ottaa sinuun yhteyttä myös puhelimitse, mutta suurien tartuntamäärien vuoksi yhteydenottoon voi kulua useampi päivä. Lue lisäohjeita tästä.