Essoten alueella todettiin jälleen tämän syksyn suurin määrä koronatartuntoja viikon aikana. Viime viikolla tartuntoja löytyi yhteensä 74, mikä on kuusi enemmän kuin edeltäneellä viikolla. Suurin osa tartunnoista löytyi Mikkelistä ja Pieksämäeltä, eikä tartuntalähde ole kaikissa tapauksissa selvillä.

– Tilanne on hyvin huolestuttava. Terveydenhuollon kantokyky arveluttaa, kun huomioi lähestyvän joulun ja alkamassa olevan RS-virusepidemian, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Seppälän mukaan kaikkien kontaktien välttäminen on nyt viisasta. Myös koronarokotettujen tulee huomioida terveysturvallisuus, eli kasvomaskin käyttö sisätiloissa, turvavälien ylläpitäminen ja hygieniasta huolehtiminen.

– Näyttää siltä, että myös uusi omikron-variantti voi olla Suomessakin jo leviämässä huomattavan nopeasti. Siksi kontaktien välttämiselle on jälleen uusia perusteita, Seppälä jatkaa.

Nuori nainen näyttää kuvassa matkapuhelinta, jonka näytölle on avattu EU:n koronatodistus
Oman koronatodistuksen löytää Omakanta-palvelusta osoitteessa www.kanta.fi. Todistuksen voi tulostaa paperille tai näyttää älypuhelimen näytöltä. Lisäksi tarvitaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, kuten henkilökortti tai passi.

Kokoontumisrajoitus voimaan tänään

Itä-Suomen aluehallintoviraston Essoten alueelle asettama kokoontumisrajoitus astui voimaan tänään. Rajoitus koskee yli sadan henkilön yleisötilaisuuksia. Rajoitteen vaihtoehtona on tapahtuman järjestäjän edellytys koronatodistuksen, eli niin kutsutun koronapassin esittämiselle ja henkilöllisyyden todistamiselle tilaisuuteen osallistumiseksi. Lisätietoa 27.12. asti voimassa olevasta kokoontumisrajoituksesta AVI:n nettisivuilla.

Koronatodistuksen voi esittää tai tulostaa Omakanta-palvelusta osoitteessa www.kanta.fi

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 14.12. arvioimaan alueen koronatilannetta ja mahdollisesti tarvittavia toimia.

Rokotuksia myös iltaisin

Essote on aloittanut kolmansien koronarokoteannosten jakelun kaikille 18 vuotta täyttäneille, joilla on kulunut toisesta annoksesta vähintään viisi kuukautta. Mikkelissä on vielä tällä viikolla tilapäistä vapaaehtoishenkilökuntaa rokottamassa. Tiistaista torstaihin keskussairaalalla rokotetaan klo 18 asti.

Kolmannelle rokoteannokselle tulee varata aika. Muistutamme kuitenkin, että ajanvarauksesta huolimatta rokotuspaikalla voi joutua odottamaan suurten rokotusmäärien vuoksi.

Vuonna 1942 tai sitä ennen syntyneet voivat saapua kolmannelle rokotteelle ilman ajanvarausta jonotusperiaatteella (walk in -rokotus).

Rokotusten ajanvaraus: www.essote.fi/koronarokotus/