Positiivisesta koronatestituloksesta ilmoitamme tekstiviestillä

Koronatestitulos lähetetään tekstiviestillä testin varaamisen yhteydessä annettuun matkapuhelinnumeroon.  60 vuotta täyttäneille positiivisen koronatestituloksen saaneille myös soitamme lisäksi lähipäivinä.

Tarvitsetko sairauslomatodistuksen?

Jos olet käynyt terveydenhuollon koronatestissä 31.12.2022 mennessä ja tarvitset sairauslomaa, olethan ensisijaisesti yhteydessä työnantajaasi ja työterveyshuoltoosi. Mikäli et kuulu työterveyshuollon piiriin pyydämme sinua soittamaan tartuntatautihoitajallemme 044 7944 717 (ma–pe klo 9–11).

1.1.2023 alkaen testatut

Tartuntatautipäivärahan myöntämistä koskevat väliaikaiset muutokset päättyvät 31.12.2022. Tartuntatautipäivärahan saaminen edellyttää 1.1.2023 alkaen tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemää päätöstä. Tartuntatautipäivärahaa ei voi enää saada muun lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan kirjoittaman todistuksen perusteella. 1.1.2023 alkaen viralliseen karanteeniin tai eristykseen määrätään vain äärimmäisen harvoin, koska niiden avulla ei enää pystytä tehokkaasti estämään koronatartuntojen leviämistä.

Jos olet saanut positiivisen koronatestituloksen tekstiviestillä toimi työnantajan ohjeiden mukaisesti sairauspoissaolojen suhteen.

Oletko raskaana?

Raskaana olevia positiivisen koronatestituloksen saaneita pyydämme olemaan yhteydessä synnytysvastaanoton kätilölle hoito-ohjeiden saamiseksi p. 044 351 6660.

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat

Jos olet alle 60-vuotias ja kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, ja sait positiivisen koronatestituloksen, pyydämme sinua soittamaan tartuntatautihoitajallemme 044 7944 717 (ma–pe klo 9–11).

Mikäli koet tarvitsevasi akuuttia terveydenhuollon apua, ota yhteyttä Päivystysapuun numeroon 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

VÄLTÄ KONTAKTEJA

Positiivinen testitulos tarkoittaa, että olet saanut koronavirustartunnan. Saatuasi positiivisen testituloksen, sosiaalisten kontaktien välttelyä suositellaan oireiden alkamisesta 3–5 vuorokauden ajan, kunnes olet ollut vuorokauden kuumeeton. Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään.

Ohjeita koronavirustaudin sairastajalle.

Mitä teen, jos olen altistunut koronavirukselle?

Voit jatkaa normaalia arkea ja toimia samoin kuin toimisit, jos olisit altistunut jollekin muulle hengitystieinfektiolle, kuten influenssalle. Voit mennä esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin, vaikka perheessä olisi koronatartunta. Jos saat oireita, jää kotiin, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet.

TESTAUSTARVE

Koronatestiä ei tehdä uudestaan koronataudin oireiden päättyessä.

ROKOTTAUTUMINEN KORONATARTUNNAN JÄLKEEN

Ajantasaiset ohjeet koronarokotteen ottamisesta sairastetun koronataudin jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla.

TODISTUS SAIRAUDESTA löytyy kanta-palvelusta

QR-koodillisen EU-todistuksen sairastetusta taudista saat tulostettua Omakannasta noin viikon kuluessa positiivisesta testituloksesta.


Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

1) Yli 70 vuoden ikä

2) Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet:
– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä

3) Vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet:
– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Uniapnea (AHI yli 15)
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)