Ohjeet perheille

Jos perheen tai talouden jäsen on oireinen ja saanut positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä:

– Suositamme kaikkia perheeseen tai talouteen kuuluvia välttämään omaehtoisesti kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes positiivisen tuloksen saaneen oireiden alkamisesta on kulunut viisi (5) vuorokautta.

– Jos muu perheen tai talouden jäsen saa positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä, viiden vuorokauden aika lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alkamisesta. Jos positiivisen tuloksen saanut on oireeton, viiden vuorokauden aika alkaa testauspäivästä.

– Jos perheeseen tai talouteen kuuluu koululainen tai varhaiskasvatukseen osallistuva, suositamme, että lapsi on kotona omaehtoisesti edellä mainitun ajan.

– Työssäkäyville suosittelemme etätyötä, tai toimenkuvan järjestelyä etätyössä suoritettaviin tehtäviin. Jos etätyö ei ole mahdollista, tulee työntekijän suojautua huolellisesti, jottei lähikontakteja synny työpaikalla.

– Koronavirustaudin sairastaneen ei tarvitse oireidensa päättymisen jälkeen jäädä omaehtoisesti kotiin, vaikka muu perheenjäsen sairastuisi. Tällöin sairastetusta koronavirustaudista tulisi olla enintään kolme (3) kuukautta.

Positiivisesta koronatestituloksesta ilmoitamme tekstiviestillä

1.4.2022 alkaen positiivisen koronatestituloksen saaneista otamme lisäksi yhteyttä lähipäivinä puhelimitse vain 60 vuotta täyttäneisiin.

Tarvitsetko sairauslomatodistuksen?

Jos tarvitset sairauslomaa, voit jättää soittopyynnön alla olevasta linkistä tartuntatautihoitajallemme. Varaudu kuitenkin odottamaan yhteydenottoa useita päiviä. Olethan ensisijaisesti yhteydessä työnantajaasi ja työterveyshuoltoosi sairauslomatarpeessa.

JÄTÄ SOITTOPYYNTÖ TÄSTÄ

Jos sait tiedon koronatartunnasta ennen 1.4.2022, sinulle on tulossa eristyspäätös postitse. Tällöin sinun ei tarvitse jättää soittopyyntöä. Kanta-palvelussasi näkyy todistus sairastetusta koronataudista.

Oletko raskaana?

Raskaana olevia positiivisen koronatestituloksen saaneita pyydämme olemaan yhteydessä synnytysvastaanoton kätilölle hoito-ohjeiden saamiseksi p. 044 351 6660

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat

Jos olet alle 60-vuotias ja kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, ja sait positiivisen koronatestituloksen, pyydämme sinua soittamaan tartuntatautihoitajallemme 044 794 4717 (ma–pe klo 9–11).

Mikäli koet tarvitsevasi akuuttia terveydenhuollon apua, ota yhteyttä Päivystysapuun numeroon 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

Esimerkki, jos oireesi ovat alkaneet perjantaina, vältä kodin ulkopuolisia kontakteja vielä keskiviikon ajan, vaikka oireesi helpottaisivat jo aiemmin. Jos oireesi jatkuvat pidempään, ota yhteyttä työterveyshuoltoosi.

VÄLTÄ KONTAKTEJA

Positiivinen testitulos tarkoittaa, että olet saanut koronavirustartunnan. Saatuasi positiivisen testituloksen, sinun tulisi pysyä kotona ja välttää kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden (5) vuorokauden ajan oireiden alusta alkaen yllä olevan esimerkin mukaisesti. Mikäli mahdollista, säilytä kahden metrin turvavälit myös samassa taloudessa asuvien kanssa.

Kontakteja tulee välttää niin kauan, että olet ollut kaksi vuorokautta kuumeeton ja oireesi ovat selkeästi helpottamassa. Jos sinulla on oireita vielä viidentenä päivänä ja tarvitset sairauslomaa, ota yhteyttä työterveyshuoltoon tai hoitavaan lääkäriisi.

Ohjeita koronavirustaudin sairastajalle.

ALTISTUNEET HENKILÖT

Toivomme sinun ottavan itse yhteyttä henkilöihin, jotka olet tavannut kahden päivän ajalta ennen oireidesi alkamista, ja kertovan koronatartunnastasi ja heidän altistumisestaan. Mikäli olet oireeton, ilmoita henkilöille kahden päivän ajalta ennen näytteenottopäivääsi.

Altistuneiden henkilöiden tulisi myös seurata mahdollisia oireitaan, välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja ja neuvotella etätyömahdollisuudesta. Ilmoita myös työnantajallesi koronatartunnastasi.

TESTAUSTARVE

Koronatestiä ei tehdä uudestaan koronataudin oireiden päättyessä.

ROKOTTAUTUMINEN KORONATARTUNNAN JÄLKEEN

Ajantasaiset ohjeet koronarokotteen ottamisesta sairastetun koronataudin jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla.

TODISTUS SAIRAUDESTA

Ennen 1.4.2022 koronavirustartunnan saaneet saavat tartuntatautilain mukaisen eristyspäätöksen. Eristyspäätös (jolla voit hakea korvausta ansionmenetyksestä Kelalta) lähetetään sinulle postitse.

1.4.2022 alkaen koronapositiivinen henkilö saa eristyspäätöksen sijaan tarvittaessa sairauslomatodistuksen. Päivärahan hakeminen Kelalta onnistuu myös sairauslomatodistuksella.

Kelan tartuntatautipäiväraha

Tartuntatautipäivärahaa koronavirustaudin aiheuttamaan ansionmenetykseen haetaan Kelalta.


Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

1) Yli 70 vuoden ikä

2) Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet:
– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä

3) Vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet:
– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Uniapnea (AHI yli 15)
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)