Ohjeet perheille

Jos perheen tai talouden jäsen on oireinen ja saanut positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä, suositamme oireista henkilöä pysymään kotona viiden (5) vuorokauden ajan oireiden alkamisesta tai kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet.

Oireettomien perheen tai talouden jäsenten ei tarvitse tehdä kotitestiä tai hakeutua terveydenhuollon koronatestiin. Oireettomien ei tarvitse myöskään jäädä pois varhaiskasvatuksesta, koulusta tai työpaikalta.

Suositamme oireettomille kuitenkin kontaktien välttämistä tai etätyön tekemistä, jos se on mahdollista ilman kohtuutonta vaivaa.

Positiivisesta koronatestituloksesta ilmoitamme tekstiviestillä

Koronatestitulos lähetetään tekstiviestillä testin varaamisen yhteydessä annettuun matkapuhelinnumeroon.  60 vuotta täyttäneille positiivisen koronatestituloksen saaneille myös soitamme lisäksi lähipäivinä.

Tarvitsetko sairauslomatodistuksen?

Jos olet saanut positiivisen koronatestituloksen tekstiviestillä ja tarvitset sairauslomaa, olethan ensisijaisesti yhteydessä työnantajaasi ja työterveyshuoltoosi.

Mikäli et kuulu työterveyshuollon piiriin, jätä alla olevasta linkistä soittopyyntö tartuntatautihoitajallemme viimeistään viiden vuorokauden kuluttua positiivisesta testituloksesta. Vastaamme soittopyyntöihin lähipäivinä.

JÄTÄ SOITTOPYYNTÖ TÄSTÄ

Oletko raskaana?

Raskaana olevia positiivisen koronatestituloksen saaneita pyydämme olemaan yhteydessä synnytysvastaanoton kätilölle hoito-ohjeiden saamiseksi p. 044 351 6660.

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat

Jos olet alle 60-vuotias ja kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, ja sait positiivisen koronatestituloksen, pyydämme sinua soittamaan tartuntatautihoitajallemme 044 7944 717 (ma–pe klo 9–11).

Mikäli koet tarvitsevasi akuuttia terveydenhuollon apua, ota yhteyttä Päivystysapuun numeroon 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

Esimerkki, jos oireesi ovat alkaneet perjantaina, vältä kodin ulkopuolisia kontakteja vielä keskiviikon ajan, vaikka oireesi helpottaisivat jo aiemmin. Jos oireesi jatkuvat pidempään, ota yhteyttä työterveyshuoltoosi.

VÄLTÄ KONTAKTEJA

Positiivinen testitulos tarkoittaa, että olet saanut koronavirustartunnan. Saatuasi positiivisen testituloksen, sinun tulisi pysyä kotona ja välttää kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden (5) vuorokauden ajan oireiden alusta alkaen yllä olevan esimerkin mukaisesti. Mikäli mahdollista, säilytä kahden metrin turvavälit myös samassa taloudessa asuvien kanssa.

Kontakteja tulee välttää niin kauan, että olet ollut kaksi vuorokautta kuumeeton ja oireesi ovat selkeästi helpottamassa. Jos sinulla on oireita vielä viidentenä päivänä ja tarvitset sairauslomaa, ota yhteyttä työterveyshuoltoon tai hoitavaan lääkäriisi.

Ohjeita koronavirustaudin sairastajalle.

ALTISTUNEET HENKILÖT

Toivomme sinun ottavan itse yhteyttä henkilöihin, jotka olet tavannut kahden päivän ajalta ennen oireidesi alkamista, ja kertovan koronatartunnastasi ja heidän altistumisestaan. Mikäli olet oireeton, ilmoita henkilöille kahden päivän ajalta ennen näytteenottopäivääsi.

Altistuneiden henkilöiden tulisi myös seurata mahdollisia oireitaan, välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja ja neuvotella etätyömahdollisuudesta. Ilmoita myös työnantajallesi koronatartunnastasi.

TESTAUSTARVE

Koronatestiä ei tehdä uudestaan koronataudin oireiden päättyessä.

ROKOTTAUTUMINEN KORONATARTUNNAN JÄLKEEN

Ajantasaiset ohjeet koronarokotteen ottamisesta sairastetun koronataudin jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla.

TODISTUS SAIRAUDESTA

Essoten koronatestissä positiiviseksi todettu henkilö saa koronatestin tuloksen ainoastaan tekstiviestitse. Lisäksi voi pyytää kirjallisen sairauslomatodistuksen työterveyshuollosta tai jättämällä yhteydenottopyynnön viipymättä testituloksen vastaanottamisen jälkeen.

Tartuntatautipäivärahan hakeminen Kelalta onnistuu sairauslomatodistuksella. Mikäli sinulla on kysyttävää, soita Koronaneuvontaan 040 676 4100 (arkisin klo 8–15).

QR-koodillisen EU-todistuksen sairastetusta taudista saat tulostettua Omakannasta noin viikon kuluessa positiivisesta testituloksesta.


Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

1) Yli 70 vuoden ikä

2) Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet:
– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä

3) Vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet:
– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Uniapnea (AHI yli 15)
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)