TIETOA KORONAVIRUKSESTA LAPSELLE

Koronavirusepidemiaan voi liittyä paljon huolta ja ahdistusta. Lastenpäivystyksessä ja osastolla henkilökunta saattaa lapsen mielestä näyttää oudolta, jos suojapukeutumista tarvitsee käyttää. Kokosimme lapsille oman tietoiskun koronaviruksesta, sen avulla voitte jutella poikkeusolosuhteista ja siitä, mikä koronavirus on. Kysy tarvittaessa neuvoa henkilökunnalta, kuinka lapsen kanssa asioita kannattaa käydä läpi.

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Tulostettava tiedosto COVID-19 esite_lapset_08042020

PÄIVYSTYKSELLISET ONGELMAT

Jos lapsella on lievän hengitystieinfektion oireita (nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta), tilannetta voi seurata kotona. Mikäli lapsen yleistila on heikentynyt ja lapsella on esimerkiksi hengitysvaikeutta, soita aina päivystysapuun 116117, saat sieltä tarkat ohjeet kuinka toimia.

Nykytiedon mukaan lapset eivät sairastu aikuisia helpommin COVID-19 -koronavirusinfektioon. Erityisesti hankala koronavirusinfektion taudinkuva lapsipotilaalla on harvinainen. Lasta voit suojata koronavirusinfektiolta samalla tavalla kuin aikuistakin huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta ja välttämällä sosiaalisia kontakteja.

LASTEN JA VASTASYNTYNEIDEN OSASTON TOIMINTA

Lapsipotilaiden, vanhempien ja henkilökunnan suojaamiseksi vierailut Perhetalon osastolla on kielletty. Lapsipotilaalla voi olla mukana osastolla yksi oireeton huoltaja/ täysi-ikäinen tukihenkilö, joka ei ole oleskellut ulkomailla 14 vrk edeltävästi, eikä altistunut varmennetulle COVID-19 -infektiolle.

Osasto-olosuhteissa lapsen ja huoltajan liikkuminen perhehuoneen ulkopuolella on kielletty. Hoitajat tuovat tarvittavat hoitotarvikkeet, vaatteet yms. huoneeseen. Sairaalan ja osaston muissa tiloissa oleskelua tulee ehdottomasti välttää ja huoltajakaan ei voi poistua osastolta kesken hoitojakson. Osastolla noudatetaan erityistä tarkkuutta mm. käsihygienian ja hoitohenkilöstön suojainten käytön suhteen THL:n ja Essoten ohjeistuksen mukaisesti. Henkilökunta ohjeistaa myös vanhempia lapsen osastohoidon aikana.

TOIMINTA PERHETALON VASTAANOTOLLA

Koronavirusepidemian vuoksi vastaanottojen toiminta on normaalia vähäisempää. Iso osa kiireettömiä käyntejä korvataan edelleen puhelimitse tapahtuvalla arviolla. Kaikki perheet, joiden ajanvaraus muuttuu, saavat muutoksista tiedon.

Kiireelliset lapsipotilaiden perussairauksiin liittyvät ongelmat hoidetaan vastaanotolla ja toivomme, että kukaan lapsipotilas ei ohjaudu päivystysalueelle perussairauden tilanteen hankaloitumisen vuoksi. Mikäli lapsen perussairauteen liittyviä huolia tai kysymyksiä ilmenee, voitte olla yhteydessä lastentautien ja lastenneurologian vastaanotolle puhelimitse 015 351 2340 (ma-pe klo 9-11).

Jos lapsi kutsutaan epidemian aikana lastentautien vastaanotolle, saattajana voi olla yksi terve aikuinen. Mikäli lapsella tai saattajalla on infektio-oireita, olkaa yhteydessä vastaanotolle etukäteen.

www.mll.fi_Lapset puhuvat koronasta, mitä aikuinen voi tehdä

Terveyskylä_Huolen ja epävarmuuden sietäminen