Nämä ohjeet ja suositukset ovat voimassa kaikissa Essoten alueen kunnissa (Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala).

Leviämisalue 14.12.2021 alkaen

Etelä-Savon alue siirtyi koronavirusepidemian leviämisalueeksi 14. joulukuuta. Valtakunnallinen tilanne alueittain THL:n nettisivuilla.

Itä-Suomen koronarajoitukset 31.12.2021 alkaen

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut koronarajoituksia alueelleen:

  • Sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltäminen 31.12.2021 – 20.1.2022
  • Asiakas- ja yleisötilojen tilapäinen sulkeminen 31.12.2021 – 27.1.2022
  • Tilojen terveysturvallisen käytön rajoitukset jatkettu 26.1.2022 asti

rajoituspäätökset

SUOSITUKSET KONTAKTIEN VÄHENTÄMISEKSI

Suositus koronavirukselle altistuneille, mutta ei karanteeniin asetetuille henkilöille:
Sosiaalisia kontakteja tulee välttää viikon ajan  altistumisesta ja neuvotella työnantajan kanssa mahdollisuudesta etätyöhön. Oireiden ilmaantuessa tulee välittömästi hakeutua koronatestiin.  Altistuneeksi katsotaan esimerkiksi henkilö, jonka taloudessa on tehty positiivinen kotitesti, josta ei vielä ole PCR-testitulosta. Myös henkilöt, joita ei ole asetettu rokotustaustan perusteella karanteeniin altistumisesta kuuluvat suosituksen piiriin.

Yritysten ja yhteisöjen suositetaan tarkistamaan omat terveysturvallisuuden toimintasuunnitelmansa ja etätyöhön tulee siirtyä kaikissa mahdollisissa tehtävissä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä suositetaan välttämään tarpeettomia vierailuja. Kaikessa terveydenhuollon ryhmätoiminnassa suositetaan pitämään taukoa.

ESSOTEN ALUEELLINEN KORONATESTAUSSUOSITUS

Lue ajankohtainen testaussuositus koronatestien nettisivulta (päivitetty 10.11.2021).

ESSOTEN ALUEELLINEN KASVOMASKISUOSITUS

Lue ajankohtainen kasvomaskisuositus kasvomaskien nettisivulta (päivitetty 10.11.2021).

THL:n riskitaulukkoa voi halutessaan käyttää apuna tilanteeseen liittyvän riskin arvioinnissa.

RAVINTOLAT, KAHVILAT, ANNISKELUPAIKAT

Aukiolossa, paikkamäärissä ja ohjeistuksissa noudatetaan valtioneuvoston määräyksiä. Lue lisää valtioneuvoston päätöksistä.

Essote suosittelee sekä asiakkaille että työtekijöille kasvomaskin käyttöä varsinkin kaikissa niissä sisätiloissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

YLEISÖTILAISUUDET

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestettäessä tulee noudattaa lainsäädännön velvoittamia hygieniakäytäntöjä, joihin kuuluvat muun muassa mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitämiseen ja tilojen puhdistamiseen.

Yleisötilaisuudet kannattaa suunnitella siten, että ihmiset voivat halutessaan pitää turvavälejä. Essote suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona), joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää.

Tapahtumajärjestäjät voivat kysyä Essotelta apua terveysturvallisten tilaisuuksien järjestämiseen sähköpostitse: tartuntatauti@essote.fi

ALUEEN VÄESTÖ

Julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Kansalaisia suositellaan pitämään riittäviä turvavälejä kohdatessa lähipiirin ulkopuolisia henkilöitä.

HARRASTUSTOIMINTA

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeistuksia. Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa aikuisten ryhmäliikunnan keskeyttämistä toistaiseksi.

OPPILAITOKSET JA OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN

Oppilaitoksissa ja opetuksen järjestäjillä suositellaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja tartuntojen ehkäisyyn alueellisesti annettuja turvallisuusohjeita. Opetuksen järjestäjät voivat kysyä apua turvallisen opetuksen järjestämiseen tartuntauti@essote.fi osoitteesta.

TYÖNANTAJAT JA TYÖNTEKIJÄT

Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä lähikontaktissa sekä kaikissa tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esimerkiksi parturit/kampaajat, ravintolat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).

Etelä-Savossa ei ole voimassa alueellista erillistä etätyösuositusta.

MATKUSTUS

Lue lisätietoa maahantulosta Suomeen

  • Matkustamisen suhteen noudatetaan edelleen valtioneuvoston määräyksiä.
  • Ulkomaille lähtiessä on hyvä muistaa sekä liikennöitsijän että kohdemaan ohjeistus.
  • Ulkomailta palatessa henkilö saa ohjeistuksen näytteenotosta / terveysturvallisuustarkastuksesta rajalla. Omaehtoista karanteenia voi lyhentää ottamalla toinen koronanäyte aikaisintaan 72 tuntia Suomessa olon jälkeen. Koronatestiajan Mikkeliin voi varata Essoten nettisivuilta: essote-covid.eaika.fi tai FINENTRY-järjestelmän kautta täältä.