Mielen- ja kuntoutuksen talon peruskivi muurattiin talon huoltopihan nurkkaan Mikkelissä keskiviikkona 23.6. Koronan takia osallistujien joukko oli rajattu pariinkymmeneen henkilöön.

Pienimuotoiseen tilaisuuteen tuli historian siipien havinaa, kun eduskunta oli samaan aikaan päättämässä sote-uudistuksesta.

– Päivä piirtyy varmasti monen meidän mieliin historiallisena juhlapäivänä ja myös työpäivänä. Tämän eteen on tehty paljon työtä ja on hienoa, että olemme jo pitkällä, sanoi kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen puheessaan.

​Aira Kietäväinen, Risto Kortelainen ja Eero Aho aloittivat peruskiven muurauksen.

Tavan mukaan peruskiven sisään laitettiin jälkipolville metallinen säiliö, jossa oli muun muassa kolikoita, lehti, peruskirja ja pääpiirustukset.

– Peruskirjaan ehti vielä maininta sote-uudistuksesta. Muurattaessa kello 12ei ollut vielä tietoa, että tuleeko uudistus vai ei. Se mainitaan peruskirjassa, kertoo tila- ja tukipalvelujohtaja Veli Matti Thure.

Tilaisuuteen osallistui pieni joukko Essoten luottamushenkilöitä, viranhaltijoita ja pääurakoitsijan edustajia.

Veli Matti Thure ja hallituksen jäsen Seija Kuikka työmaakierroksella vastaanottojen alueella.

Essoten valtuuston puheenjohtaja Eero Aho (kok.) muisteli omassa puheenvuorossaan Keskellä elämää -hanketta (2010), josta Moision psykiatrisen sairaalan toimintojen siirtäminen sai alkusysäyksensä.  Muun muassa uuden Mielen- ja kuntoutuksen talon paikka on Keskelle elämää hankkeen mukainen, vaikka kestikin vuosia ennen kuin ESPER hankkeessa päädyttiin uudisrakentamiseen ja kyseiseen sijaintiin.

– Rakennustyö on edennyt aikataulussaan ja kustannusraamissaan siitäkin huolimatta, että rakentamisen aikana on eletty koko maailmanhistorian terveysturvallisuuden näkökulmasta hyvin poikkeuksellista aikaa. Eteläsavolaisella tunnollisuudella ja tarkkuudella vastoinkäymiset on selätetty, Aho sanoi puheessaan.

Mielen ja kuntoutuksen talo on viimeinen osa keskussairaalaa ja laajemminkin Essoten toimintaa uudistanutta ESPERiä.

Mielen- ja kuntoutuksen talo etenee aikataulussaan.

Aho onnitteli myös pääurakoitsijaa Suutarinen Oy:tä, joka viettää 70-vuotisjuhliaan tänä vuonna.

Lisätietoja

Risto Kortelainen
Kuntayhtymän johtaja
Essote
risto.kortelainen [at] essote.fi
050 522 8677

Veli Matti Thure
Tila- ja tukipalvelujohtaja
velimatti.thure [at] essote.fi
044 351 9658

Pirjo Syväoja
Kehittämisjohtaja
pirjo.syvaoja [at] essote.fi
040 359 6749