Mikkelin keskussairaala nousi kärkeen tuottavimpien keskussairaaloiden joukossa vuonna 2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennakkotietojen mukaan.

Vuoden 2016 ennakkotiedoissa Mikkelin keskussairaala jakoi kärkisijan Päijät-Hämeen (Lahti) ja Pohjois-Karjalan (Joensuu) keskussairaaloiden kanssa.

Nyt Mikkelin keskussairaala on ykkösenä, hitusen edellä lähimpiä Lahden, Joensuun ja Länsi-Pohjan keskussairaaloja.

THL mittaa hoitoepisodi ja DRG-tuottavuutta, jossa tarkastellaan ns. somaattisen erikoissairaanhoidon tuottavuuden kehitystä eli kaiken muun paitsi psykiatrisen erikoissairaanhoidon tuottavuutta.

– On erinomainen asia, että keskussairaalan suorituskyky säilyy hyvällä tasolla vuodesta toiseen. Henkilöstö on tehnyt todella hyvää työtä mittavien rakennustöiden ja muiden uudistusten keskellä. Keskussairaalamme on todella hyvin toimiva kokonaisuus vaativan sairaanhoidon alalla, Essoten johtaja Risto Kortelainen kehuu.

Mikkelin keskussairaala lähti kehittämään tuottavuutta vuoden 2013 vertailun 13. sijalta. Nousu neljänneksi tapahtui jo 2014 ja edellisessä, vuoden 2015 vertailussa oltiin kärjessä.

– Keskussairaaloiden lukujen skaala näyttää kaventuneen eli erot tuottavuudessa ovat vähentyneet. Kaikki ovat ehkä ottaneet oppia toisistaan ja petranneet tulostaan. Viime vuonna verrattuna edelliseen vuoteen kaikkien tuottavuus näyttää hitusen tippuneen, arvio Essoten terveyspalvelujen johtaja Jarmo J. Koski.

Lopullisia lukuja voidaan odottaa aiempien vuosien perusteella vuoden 2018 alkupuolella. Edellisessä vertailussa Mikkelin asema ja luvut eivät muuttuneet ennakkotietojen ja lopullisten tietojen välillä.

Tuottavuus on toiminnan tuotoksen ja sen aikaansaamiseksi käytettyjen panosten välinen suhde. Panoksina on käytetty sairaalan tai sen erikoisalan hoitotoiminnasta aiheutuvia kokonaiskustannuksia. Sairaalan tai erikoisalan kokonaistuotos käsittää hoitoepisodien painotetun summan.

Lue lisää THL:n sivuilta, katso erityisesti excel-talukko Sairaaloiden tuottavuus.

Lisätietoja

Risto Kortelainen
Johtaja, Essote
risto.kortelainen [at] essote.fi
050 522 8677

Jarmo J. Koski
Terveyspalvelujen johtaja, Essote
jarmo.koski [at] essote.fi
044 351 2541

Pirjo Häkkinen
Kehittämispäällikkö, THL
pirjo.hakkinen [at] thl.fi
029 524 7152