Instructions in English

Essoten alueella seurataan tiiviisti koronavirusepidemian tilannetta. Mikkelin keskussairaalassa on koronavirusepäilyihin on varauduttu Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti.


Jos epäilet koronavirustartuntaa

Epäiletko koronavirustartuntaa? omaolo.fi

Koronavirukseen liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi kaikissa terveydenhuollon kanavissa: puhelinpalveluissa, terveysasemilla ja yhteispäivystyksissä.

Jotta kaikille Suomen asukkaille olisi tarjolla luotettavaa ja säännöllisesti päivittyvää informaatiota sekä mahdollisuus rauhoittaa huoltaan tartunnasta silloinkin, kun se on aiheetonta, on Omaoloon avattu koronavirustaudin oirearviokysely. Koronavirustaudin oirearvio on lääkintälaitedirektiivin mukainen lääkinnällinen laite ja se on toteutettu yhteistyössä THL:n ja Kustannus Oy Duodecimin kanssa.

Testaa itsesi täällä OMAOLO oirearvio koronaviruksesta


Hyvinvointikeskusten ja -asemiEn vastaanottojen toiminta 23.3. alkaen

Juvan, Kangasniemen ja Mäntyharjun hyvinvointikeskusten vastaanotot on jaettu K- ja P-alueeseen eli K = hengitystietulehdus (mm. yskä, kurkkukipu jne.) ja P = muut sairaudet (mm. verenpaine, ihottuma jne). Molemmille vastaanotoille on oma sisääntulo, seuraa opasteita.

Pertunmaan, Hirvensalmen (ajalla 30.3. – 30.4. avoinna vain maanantaisin ja torstaisin) ja Ristiinan hyvinvointiasemilla on vain P-alueen vastaanotot.
Haukivuorella ja Puumalassa on klo 13.30 saakka P-alue ja klo 14 -15 K-alueen vastaanotto.
Anttolassa ei vastaanottoa.

Asiakkaita pyydetään soittamaan aina ennen vastaanotoille saapumista Päivystysapu 116 117.

HUOM! Haukivuoren, Hirvensalmen ja Pertunmaan hyvinvointiasemat suljettuna vk 15 (6 .-12.4.)


yleistä ohjausta koronaviruksesta

Valtioneuvosto on avannut puhelinneuvontapalvelun, numerossa annetaan yleistä ohjausta koronaviruksesta.
Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta 0295 535 535
Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.
Lue koko Valtioneuvoston tiedote tästä

Seuraa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) Ajankohtaista koronaviruksesta – COVID-19 päivittyvää tiedotusta sekä Usein kysyttyä koronaviruksesta. Koko maan tilannetta voit seurata THL:n koronakartan avulla.


Jos oireet pahenee – soita ensin päivystysapuun 116 117

Jos sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:

  • Älä hakeudu hoitoon hyvinvointiasemalle tai päivystykseen ennen soittamista.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi

VierailukielLOT essotessa

Essoten pandemiatyöryhmä on määrännyt koronavirusepidemian takia vierailukieltoon Mikkelin keskussairaalan, Moision sairaalan, Essoten lähikuntoutusosastot ja alueen kaikki palvelutalot. Poikkeustilan aikana keskussairaalassa voivat vierailla tapauskohtaisesti arvioiden ainoastaan: kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Kulkujärjestelyt poikkeustilan aikana


HENKINEN APU

Ohjesivustoja keskusteluihin lasten ja nuorten kanssa: Unicefin sekä Vanhempainliiton, Väestöliiton ja lastenpsykiatrin toimintaohjeita.

Näin pidät myös itsestäsi huolta

Essoten sosiaali- ja kriisipäivystys, 044 7942394 (24/7)
Essoten akuuttityöryhmä, 044 3516313 arkisin klo 7.00 – 19.45 ja viikonloppuisin klo 9.00 – 16.45
Mikkelin kriisikeskus 015 214401 arkisin klo 9.00 – 14.00
Valtakunnallinen kriisipuhelin,  09 25250111 (24/7)

Järjestöjen ja yritysten apu


Suojaudu tartunnoilta ja ehkäistä niiden leviämistä: yski oikein ja pese kädet

Koronavirus aiheuttaa hengitystieoireita, jotka muistuttavat influenssaa. Tämänhetkisen tiedon mukaan virus leviää pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Siksi on tärkeää pestä kädet hyvin sekä opetella yskimään ja aivastamaan oikein.

Katso THL:n videot