Mikkelin keskussairaala on sijoittunut toiseksi tuottavimmaksi keskussairaaloiden joukossa vuonna 2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan. Vuoden 2016 ennakkotiedoissa syksyllä Mikkelin keskussairaala jakoi kärkisijan Päijät-Hämeen (Lahti) ja Pohjois-Karjalan (Joensuu) keskussairaaloiden kanssa.

Klikkaa kuva suuremmaksi.

 

Nyt varmistettujen tietojen perusteella Mikkelin keskussairaala on toisena, yhden tuottavuuspisteen jäljessä Lahden keskussairaalaa ja kaksi pistettä edellä kolmanneksi tippunutta Joensuun keskussairaalaa.

THL mittaa hoitoepisodi- ja DRG-tuottavuutta, jossa tarkastellaan ns. somaattisen erikoissairaanhoidon tuottavuuden kehitystä eli kaiken muun paitsi psykiatrisen erikoissairaanhoidon tuottavuutta. Julkisten sairaaloiden erikoissairaanhoitopalvelujen tuottavuus ilman psykiatriaa kasvoi kaksi prosenttiyksikköä vuonna 2016 edellisestä vuodesta.

 

 

– On erinomainen asia, että keskussairaalan suorituskyky säilyy hyvällä tasolla vuodesta toiseen. Henkilöstö on tehnyt todella hyvää työtä mittavien rakennustöiden ja muiden uudistusten keskellä. Keskussairaalamme on todella hyvin toimiva kokonaisuus vaativan sairaanhoidon alalla, Essoten johtaja Risto Kortelainen kehuu.

Mikkelin keskussairaala lähti kehittämään tuottavuutta vuoden 2013 vertailun 13. sijalta. Nousu neljänneksi tapahtui jo 2014 ja edellisessä, vuoden 2015 vertailussa oltiin kärjessä.

– Keskussairaaloiden lukujen skaala näyttää kaventuneen eli erot tuottavuudessa ovat vähentyneet. Kaikki ovat ehkä ottaneet oppia toisistaan ja petranneet tulostaan. Mikkelin keskussairaalan tuottavuus oli 14 prosenttiyksikköä korkeampi kuin kaikkien sairaaloiden keskimääräinen tuottavuus. Mikäli Mikkelin keskussairaalan tuottavuus olisi ollut valtakunnallista keskiarvoa, olisi se laskennallisesti vuositasolla tarkoittanut runsas 10 miljoonaa euroa korkeampia somaattisen erikoissairaanhoidon kustannuksia, arvioi Essoten terveyspalvelujen johtaja Jarmo J. Koski.

Tuottavuus on toiminnan tuotoksen ja sen aikaansaamiseksi käytettyjen panosten välinen suhde. Panoksina on käytetty sairaalan tai sen erikoisalan hoitotoiminnasta aiheutuvia kokonaiskustannuksia. Sairaalan tai erikoisalan kokonaistuotos käsittää hoitoepisodien painotetun summan.

Lue lisää THL:n sivuilta

Lisätietoja

Risto Kortelainen
Johtaja, Essote
risto.kortelainen [at] essote.fi
050 522 8677

Jarmo J. Koski
Terveyspalvelujen johtaja, Essote
jarmo.koski [at] essote.fi
044 351 2541

Pirjo Häkkinen
Kehittämispäällikkö, THL
pirjo.hakkinen [at] thl.fi
029 524 7152