Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) allekirjoittama poikkeuslupa Mikkelin keskussairaalan Esper-hankkeelle on tullut (6.10.). Hallituksen asettamasta sote-investointien kiellosta poiketen 105 miljoonan euron Esper-hanke voi jatkaa sosiaali- ja terveysministeriön luvalla.

Myönteinen ratkaisu Esper-hankkeen poikkeusluvasta oli Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä (Essote) odotettu. Lupa helpotti erityisesti ns. Kuuman sairaalan suunnittelu- ja valmistelutilannetta.

– Syksyn paras uutinenhan tämä on. Näin sen piti mennäkin. Ministeriö on ymmärtänyt, että Esper tukee sote-uudistuksen tavoitteita, kiittelee Essoten johtaja Risto Kortelainen.

Sosiaali- ja terveysministeriö totesi päätöksessään, että hanke mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnollisen ja toiminnallisen integraation, tehostaa kuntayhtymän toimintaa ja mahdollistaa uusia toimintamalleja. Ministeriön mukaan hankkeessa on myös huomioitu valmistelussa oleva erikoissairaanhoidon keskittäminen ja työnjako sekä tilojen joustomahdollisuudet tulevien erikoissairaanhoidon ratkaisujen yhteydessä.

Vuoteen 2020 jatkuva Esper- hanke toteutetaan viidessä vaiheessa. Tänä syksynä valmistuvat keskussairaalan vastaanottoalueen ensimmäisen vaiheen tilat, jonne yhdistyvät ensi keväänä myös Mikkelin kaupungin Pankalammen terveysaseman toiminnot.

Ensi vuoden keväällä valmistuu jo rakenteilla oleva pysäköintitalo Mannerheimintien ja radan välissä. Seuraavana vaiheena on vuorossa ns. Kuuma sairaala, josta tulevat löytymään muun muassa ensihoito, päivystys, leikkaukset ja tehohoito. Urakka tehdään useassa vaiheessa ja se valmistuu vuonna 2019.

Perheiden palvelut kokoava Perhetalo valmistuu Porrassalmenkadun ja Pirttiniemenkadun kulmaukseen vuonna 2018.

Viimeisessä vaiheessa vuonna hammashoitolat kootaan keskussairaalan alueelle 2019 ja psykiatriset palvelut yhdistävä Mielentalo valmistuu 2020.

Lue koko poikkeuslupa-esper-hankkeelle

Lisätietoja

Risto Kortelainen
johtaja, Essote
risto.kortelainen@esshp.fi
puh. 050 522 8677

Poikkeusluvan valmistelija/STM:
Anne Arvonen
Erityisasiantuntija
Terveyspalveluryhmä
Sosiaali- ja terveysministeriö
anne.arvonen@stm.fi
puh. 02951 63285, gsm +358 46 9234497