Kirurgian poliklinikan muuton aiheuttaneen sisäilmaongelman syy löytyi Mikkelin keskussairaalassa.

Kerrosten välien katto/lattiarakenteiden onteloista paljastui ontelorakenteen vanhat muottilaudoitukset, jotka ovat toimineet kasvualustana erilaisille pieneliöille.

Ongelman selvittyä se myös laajeni. Samanlainen ontelorakenne on E-rakennuksen kaikkien kerrosten välissä. E-rakennusosan alakerroksissa on jo tehty saneeraustoimenpiteet, mutta jatkossa joudumme poistamaan käytöstä viidennen kerroksen kirurgian poliklinikan lisäksi myös neljännen ja kuudennen kerroksen, kertoo sairaalajohtaja Jarmo J. Koski.

Välikerrosten onteloiden muottilaudoitukset ovat jääneet rakennusvaiheessa sinne. Ongelmia on alettu huomata vasta äskettäin potilaiden ja työntekijöiden saatua oireita.

  Saneerausten yhteydessä E-osan käyttötarkoitusta on vajaa vuosi sitten muutettu ja samalla on ontelolaattarakenteiden läpi viety putkia ja kaapeleita. Ongelma on alkanut ilmetä reikien tekemisen jälkeen, kertoo sairaalan LVI-päällikkö Teppo Yli-Karro.

muottilaudoitukset2

Keskussairaalan kerrosten välistä löytyi rakennusvaiheen muottilaudoituksia, jotka ovat alkaneet lahota. Lahot osat näkyvät kuvassa mustuneina.

Sisäilmaongelma saattaa vaikuttaa myös keskussairaalan suureen rakennushankkeeseen. Porrassalmenkadun varressa sijaitseva E-rakennus toimii muiden rakennusvaiheiden väistötilana.

Nyt käytöstä poistuviin tiloihin on aiottu täydellisesti peruskorjata tilat psykiatrialle, mielenterveys- ja päihdepalveluille (nk. Mielentalo), jotta Moision sairaalan toiminnot pääsevät muuttamaan sairaalakampukselle 2020.

Joudumme suunnittelemaan jo entuudestaan mutkikasta palapeliä uudestaan ”väistöjen väistöillä”. Harkinnassa ovat mm. ensimmäisen rakennusvaiheen valmistumisen nopeuttaminen, parakkiratkaisut ja tilojen hankkiminen muualta. Suunnittelemme myös kyseisten kerrosten peruskorjaamista mahdollisimman joustaviksi muutoksille, jotta tilat soveltuvat jatkossa Mielentalon käyttöön ilman uusia suuria muutoksia, kertoo Esper-hankkeen hankejohtaja Pirjo Syväoja.

Lisätietoja

Jarmo J. Koski
Sairaalajohtaja
044 351 2541
jarmo.koski@esshp.fi

Teppo Yli-Karro
LVI-päällikkö
044 351 4195
teppo.yli-karro@esshp.fi

Pirjo Syväoja
Hankejohtaja/ESPER-hanke
040 359 6749
pirjo.syväoja@esshp.fi