Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen puhumassa juhlayleisölle
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen jakoi Piikkari- ja Liikkuvat-palkinnot Helsingissä 2. joulukuuta. Kuva: OKM

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi torstaina Helsingissä liikunnan tasa-arvoa edistäville Piikkari-palkinnot sekä väestön liikuntaa edistäville Liikkuvat-palkinnot. Palkinnot luovutti tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

Liikkuvat-palkintoja jaettiin yhteensä viisi kolmessa eri kategoriassa. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden elintapaohjaus sai 3500 euron suuruisen palkinnon Liikkuva aikuinen -kategoriassa. Liikkuva aikuinen -palkinnon sai myös Hengitysliitto.

Essoten puolesta palkinnon vastaanottivat elintapaohjauksen koordinaattori Maija Laukniemi yhdessä Työkykyä ja kumppanuutta -hankkeen hankepäällikön Petri Laitisen ja elintapaohjaaja Mirjami Kutvosen kanssa.

OKM perusteli Essoten elintapaohjauksen palkintoa näin:
Essoten elintapaohjauksen palvelumallissa liikkumiseen ja liikunnalliseen elämäntapaan ohjaaminen on otettu käyttöön osaksi ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Mallissa elintapaohjaus on suunnattu työikäiselle kuntalaiselle, joilla on suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Maksuton toiminta on saavutettavaa ja toiminnan tavoitteet on selkeästi kuvattu. Essoten onnistumisia ovat erityisesti toimiva monialainen palveluketju, laajat yhteistyöverkostot sekä toiminnan juurtuminen osaksi terveyden ja hyvinvoinnin palvelutarjotinta.

Kuusi henkilöä seisomassa rivissä palkitsemistilaisuudessa, käsissä palkintokansioita ja kukkakimppuja
Oikealla Essoten kolmikko Petri Laitinen, Maija Laukniemi ja Mirjami Kutvonen Liikkuva aikuinen -palkinnon luovutustilaisuudessa. Vasemmalla kolme henkilöä Hengitysliitosta, joka sai toisen Liikkuvat aikuiset -palkinnoista. Kuva: OKM

Elintapaohjausta Etelä-Savossa jo kolme vuotta

Elintapaohjaus aloitettiin Essotessa perusterveydenhuollon palveluna vuoden 2019 alussa. Elintapaohjaus on auttanut vuosittain yli kahta sataa henkilöä parantamaan elintapojaan liikuntaan, ravintoon ja unen laatuun liittyen. Osallistujat käyvät elintapaohjauksessa keskimäärin neljä kertaa, joten vuosittaisia ohjauskäyntejä toteutuu vajaa tuhat.

– Asiakkaina on enemmän naisia kuin miehiä, iältään yleensä keski-ikäisiä. Voimavarat ovat yleensä heikentyneet syystä tai toisesta ja ylipainoa on kertynyt. Liikunnan ilo on kadonnut ja sitä lähdemme palauttamaan, koordinaattori Maija Laukniemi taustoittaa.

Tyypillisellä elintapaohjauksen asiakkaalla esiintyy myös alaselän kipuja ja kehon jäykkyyttä. Ravitsemuksen yleisiä puutteita ovat aamupalattomuus ja epäsäännöllinen lounas. Verenpaineet ja -sokerit ovat usein koholla. Tyypin 2 diabeteksen riski on korkealla.

– Parasta elintapaohjauksessa on ihmisten kohtaaminen ja se, kun pystymme vaikuttamaan heidän hyvinvointiin ja elämänlaatuun.
3500 euron palkintorahat käytetään kohteena olevan väestöryhmän liikkumisen edistämiseen.

Lisätietoa Essoten elintapaohjauksesta

 

OKM:n myöntämät palkinnot:

Piikkarit-palkinnot

Piikkarit-pääpalkinto Suomen Valmentajat ry (7 000 euroa).
Piikkarit-tunnustuspalkinnot saivat Suomen Palloliitto ry ja Kainuun Liikunta ry.

Liikkuvat-palkinnot

Liikkuva perhe -palkinto
Oulujoen seurakunta/Oulujoen seurakunnan varhaiskasvatuksen saama Liikkuva perhe -palkinto on suuruudeltaan 7 000 euroa.

Liikkuva aikuinen -palkinnot
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden, Essoten saama Liikkuva aikuinen -palkinto on suuruudeltaan 3 500 euroa.
Hengitysliiton saama Liikkuva aikuinen -palkinto on suuruudeltaan 3 500 euroa.

Ikiliikkuja -palkinnot
Turun kaupungin liikuntapalveluiden saama Ikiliikkuja -palkinto on suuruudeltaan 3 500 euroa.
Lintulammen asukasyhdistyksen saama Ikiliikkuja –palkinto on suuruudeltaan 3 500 euroa.

Kolme ihmistä yhteiskuvassa iloisina palkintokansion ja kukkakimpun kera
Essoten Petri Laitinen, Maija Laukniemi ja Mirjami Kutvonen iloitsivat Liikkuva aikuinen -palkinnosta.