Moision psykiatrinen sairaala Mikkelissä täyttää 90 vuotta. Vuonna 1927 perustettu sairaala jatkaa sijoillaan Annilan kaupunginosassa näillä näkymin vuoteen 2022 saakka, jolloin valmistuu sen asiakkaat vastaanottava Mielentalo Mikkelin keskussairaalan yhteyteen keskelle kaupunkia.

Mielentalo on viimeinen osa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) laajaa ESPER-hanketta, jolla keskussairaalan alueesta muodostetaan moderni hyvinvointikeskus.

– Mielentalon suunnitelmia uudistetaan parhaillaan. Päätöksentekoon rakentaminen tulee ensi vuoden helmikuussa, kertoo mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja Minna Mutanen.

Moision sairaalan tilat omistaa nykyisin Mikkelin kaupungin ja Kinos Oy:n omistama kiinteistöyhtiö Porrassalmen Kehitys Oy, joka on vuokrannut psykiatrisen sairaalan tarvitsemat tilat Essotelle.

Kaikkiaan Moision kiinteistöissä pinta-alaa noin 19 000 bruttokerrosneliötä, joista Essoten käytössä on noin 13 300 hyötyneliötä. Essote tiloja ovat sairaalan osastojen lisäksi muun muassa uimahalli, kuntosali, sairaalamuseo sekä urheiluhalli. Lisäksi alueella on sairaalan toimintoihin liittyvät Mikkelin kaupungin ylläpitämät sairaalakoulut ja yksityinen päiväkoti.

– Sairaalaan kuuluu kolme aikuisten psykiatrista osastoa ja nuoriso-osasto. Niiden paikoista kymmenkunta ostaa Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin tahdonvastaisen hoidon potilaille. Sairaalajaksot ovat kuitenkin melko lyhyitä, keskimääräinen hoitoaika on 23 vuorokautta, kertoo vastaava ylilääkäri Timo Liukkonen.

Moision psykiatrinen sairaala täyttää 90 vuotta.

Liukkonen arvioi, että mielenterveys- ja päihdepalvelut tulevat jatkossakin pysymään ja kehittymään pitkälti avopalveluina. Vuonna 1927 Moision A-talo otettiin noin sadalla potilaspaikalla käyttöön. Välillä potilasmäärä kävi yli 500, mutta nykyisin asiakkaita on noin 60. Kahdeksan potilaspaikkaa on varattu nuorisopsykiatrialle.

– Pyrimme kehittämään työtämme niin, että saamme asiakkaat palveluihin heidän ongelmiensa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Laitoshoitoa tarvitaan varmasti aina jossain määrin ja siihen vastaamme Mielentalolla, Liukkonen arvioi.

Suuri yleisö pääsee kesäkuusta elokuuhun tai talvella tilauksesta tutustumaan Moisioon sairaalamuseon kautta. Esillä ovat niin potilaiden arkiset ruokailuhetket, käsityöaskareet, psykiatriset hoitomuodot kuin sairaalan henkilökuntakin vuosikymmenien varrelta. Oppaina museossa toimivat sairaalan entiset työntekijät, joilla on omakohtaista kokemusta Moision sairaalan toiminnasta ja monenlaisia muistoja menneiltä vuosikymmeniltä.

Moision virallinen syntymäpäivä on sunnuntaina 12.11. muistona siitä, että tuolla päivämäärällä vuonna 1927 pidettiin Moision sairaalan vihkiäistilaisuus. Henkilökunta ja asiakkaat juhlivat syntymäpäivää pienimuotoisesti perjantaina 10.11.

Katso lisätietoja Heidi Leskisen kirjoittamasta Moision historiasta ”Kaikki potilaan parhaaksi. Moision sairaala 1927-2007”.

Moision sairaalamuseo on avoinna yleisölle perjantaina 10.11. klo 10 -12. Paikalla on kaksi opasta. Helpoiten museon löytää sairaalan A-rakennuksen pääsisäänkäynnin kautta seuraamalla opasteita.

 

Lisätietoja

Minna Mutanen
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja
Essote
minna.mutanen [at] essote.fi
044 794 4300

Timo Liukkonen
Vastaava ylilääkäri
Mielenterveys- ja päihdepalvelut, Essote
timo.liukkonen [at] essote.fi
044 351 4404