Moision psykiatrisen sairaalan museon näyttely loppuu 31.7. lähtien. Museon kokoelma puretaan, pakataan maakuntamuseon ja museoviraston ohjeiden mukaan ja kokoelma siirretään säilytykseen tämän vuoden kuluessa.

Mielen- ja kuntoutuksen talon valmistuessa vuoden 2022 lopussa psykiatrisen sairaalan toiminnot siirtyvät Mikkelin keskussairaalan yhteyteen.

– Essote haki museolle pitkään korvaavia näyttelytiloja. Valitettavasti nyt on varmistunut, että kokoelmalle ei ole osoitettavissa näyttelytilaa keskussairaalan rakennuksista toimintojen muuttaessa pois Moisiosta vuoden 2023 alussa, kertoo Essoten kehittämisjohtaja Pirjo Syväoja.

Sairaalamuseo kattaa laajat, noin 400 m² tilat, 10 erillistä huonetta komeroineen ja tilojen keskellä kulkevan pitkän käytävän. Museoesineitä on vuosien varrella kertynyt n. 3500 kpl ja ne kaikki ovat aiemmin olleet käytössä Moison sairaalassa.

– Paras ratkaisu olisi tietysti ollut, että museon toimintaa olisi jatkanut Moision alueen uusi toimija. Sellaista ei kuitenkaan ole näköpiirissä, kertoo tila- ja tukipalvelujohtaja Veli Matti Thure.

Moision sairaalamuseo siirtyy historiaan. Pöytänsä ääressä istuu ylihoitajaa kuvaava nukke.

Museo on toiminut yhteistyössä Savonlinnan maakuntamuseon kanssa yli 20 vuoden ajan. Moision sairaalamuseo oli avoinna yleisölle kesään 2019 saakka. Vuonna 2020 sitä ei pidetty avoinna lopetettiin koronapandemian takia.

Nyt museossa voi vierailla tilauksesta. Sairaalamuseo sijaitsee Moision sairaalan (Moisiontie 9) talousrakennuksen yläkerrassa.

– Oppaina museossa ovat toimineet sairaalan entiset työntekijät, joilla on omakohtaista kokemusta Moision sairaalan toiminnasta ja monenlaisia muistoja menneiltä vuosikymmeniltä. Näin museoesineet ja niiden tarinat heräävät kävijöidenkin mielessä elämään, kertoo palvelupäällikkö Sirpa Laamanen mielenterveys- ja päihdepalveluista.

Museo on perustettu sairaalan ylihoitajien aloitteesta, heidän tallettaessaan käytöstä poistettua esineistöä. Museo avattiin vuonna 1987 sairaalan 60-vuotisjuhlien yhteydessä ja siitä lähtien se on ollut avoinna sopimuksesta. Vuoden 2005 kesällä museo oli ensimmäistä kertaa säännöllisesti avoinna yleisölle.

Sairaalamuseon tehtävänä on ollut sairaalaan liittyvän vuonna 1927 perustetun sairaalan historiatiedon vaaliminen, lisääminen ja edistäminen. Näyttelyt ovat kuvanneet potilaiden arkea ja psykiatrisia hoitomuotoja sekä potilaiden että henkilökunnan näkökulmasta.

Museossa voi vierailla tilauksesta. Moision sairaalamuseo on auki 31.7. asti tiistai-iltapäivisin klo 13-15. Ei opastusta.

Lisätietoja

Sirpa Laamanen
Palvelupäällikkö
Essote
sirpa.laamanen [at] essote.fi
044 351 4171
(lomalla 21.6. – 18.7.2021)

Pirjo Syväoja
Kehittämisjohtaja
pirjo.syvaoja [at] essote.fi
040 359 6749

Veli Matti Thure
Tila- ja tukipalvelujohtaja
velimatti.thure [at] essote.fi
044 351 9658