Monitoimijakeskus Omatori avasi virallisesti ovensa keskiviikkona 12.9. klo 12 osoitteessa Porrassalmenkatu 21, 2 krs. Paikalle saapui yli 500 vierasta.

Hyvinvointi- ja arkiteknologia kiinnosti Omatorin avajaisissa.
Hyvinvointi- ja arkiteknologia kiinnosti Omatorin avajaisissa.

Tilaisuudessa avajaispuheenvuorot pitivät Essoten kuntayhtymän johtaja Risto Kortelaiselta, kansanedustaja Satu Taavitsaiselta ja Omatorin toimijoilta.

Omatorin avajaiset. Satu Taavitsainen avajaispuhe
Juhlapuhuja kansanedustaja Satu Taavitsainen uskoi, että yhdessä toimimalla saadaan paljon parannuksia aikaan.

Ohjelmassa oli myös kahvitarjoilu vapaaehtoistoimijoiden järjestämänä sekä musiikkiesityksiä. Vieraat saivat tutustua Omatorin palveluihin Palvelutoripisteellä. Esimerkiksi Neuvotorilla oli paikalla palveluohjaajia ja vammaispalvelun työntekijöitä, Kunnontorilla fysioterapeutteja ja omais- ja perhehoitotorilla omaishoidon palveluita järjestäviä ammattilaisia. Palvelutoripisteillä on myös toimintaa, joita kävijät pääsivät kokeilemaan.

Omatori on kynnyksetön kohtaamispaikka Mikkelin torin laidalla, jossa hyvinvoinnin palvelut ja eri ammattilaiset ovat helposti saavutettavissa. Toiminta perustuu kumppanuuteen ja yhteistyöhön julkisen (Essote), yksityisten sekä yhdistys- ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa.

Omatorin toimintaa on ollut kehittämässä hallituksen I&O-kärkihanke Etelä-Savon OSSI-hanke.

– Tarjoamme palveluja ja toimintaa erityisesti ikääntyville, vammaisille ja kaikenikäisille omaishoitoperheille, mutta myös laajasti muille asiakkaille. Omatorille toimijoita on muuttanut toukokuun lopusta alkaen. Vaikka asiakkaita on palveltu tiloissa ja kesän yli, päätimme pitää avajaiset sitten, kun kaikki toimijat ovat ehtineet asettua taloksi, kertoo OSSI-hankkeen hankepäällikkö Jaana Koinsaari.

Omatori avajaiset. Jaana Koinsaari ja Risto Kortelainen
Omatorin synnyn keskeinen henkilö, hankepäällikkö Jaana Koinsaari ja kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän palveluista Omatorilla palvelevat vanhuspalveluista Palveluneuvon, Ikäneuvon, omais- ja perhehoidon entisen OSSI-keskuksen työntekijät ja kotihoidon lääkärien vastaanotto sekä Essoten vammaispalvelujen työntekijät. Lisäksi sieltä saa farmaseutin palveluja lääkehoidon neuvontaan ja lääkelistojen ajantasaistamiseen.

Yhdistyksistä saman katon alla toimii Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry. Omatori on myös vapaaehtoistoiminnan keskittymä. Mikkelin vapaaehtoistoimijoiden verkostosta mukana ovat SPR:n vapaaehtoistyöntekijä sekä osa seurakunnan diakonia- ja vapaaehtoistyöstä ja Essoten vapaaehtoistoiminnan koordinointi. Vapaaehtoistoimijat avaavatkin avajaisviikolla Omatorille Kohtaamispisteen, jossa jatkossa asiakkaat voivat kahvitella ja osallistua tapahtumiin ja toimintaan.

Omatorin avajaiset. Omaishoitotori.
Omaishoidon esitteet kiinnostivat monia Omatorin avajaisissa.

Yrityksistä mukana ovat Geriwell Oy, Vetrea Mikkelin Kotipalvelut Pelakuu, Mikkelin Kuntopalvelu Oy sekä Kyyhkylä Oy, joista Vetrea Pelakuu muutti kokonaan Omatorille ja muut avasivat palvelupisteet.

Omatorilta löytyy myös Hektori, hyvinvointi- ja arkiteknologian näyttelytila, johon voi tulla tutustumaan kotona asumista ja arkea tukeviin apuvälineisiin ja teknologiaan Omatorin työntekijän opastuksella.

Lisätietoja
Jaana Koinsaari, hankepäällikkö
OSSI-hanke, Essote
044 351 2388
jaana.koinsaari [at] essote.fi