Perheenjäsenen, jolla on koronavirustaudin oireet ja kotitestillä tai terveydenhuollon koronatestillä osoitettu koronavirustartunta, tulee pysyä kotona viiden vuorokauden ajan. Suositus ei koske muita samassa taloudessa asuvia oireettomia henkilöitä.

Essote on muuttanut perheitä ja talouksia koskevia suosituksia koronatartuntoihin liittyen.

Niitä perheen tai talouden jäseniä, jotka ovat oireisia ja joilla on kotitestillä tai terveydenhuollon testillä osoitettu koronavirustartunta, suositetaan pysymään kotona vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alkamisesta. Tämä osa suosituksesta on säilynyt ennallaan.

Ne perheen tai talouden jäsenet, jotka ovat oireettomia, voivat osallistua varhaiskasvatukseen, kouluopetukseen tai työpaikalla työskentelyyn. Kotitestin tekemiselle tai terveydenhuollon testiin hakeutumiselle ei ole tarvetta, ellei oireita ilmene. Tämä oireettomia koskeva osuus suosituksesta on lieventynyt.

– Jos kontaktien välttäminen ja etätyön tekeminen on oireettomille perheenjäsenille mahdollista ilman kohtuutonta vaivaa, niin se on toki viisas ratkaisu taudin leviämismahdollisuuksien vähentämiseksi, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Koronavirustartuntojen herkkyyden vuoksi on suositeltavaa, että oireettomat perheen tai talouden jäsenet välttävät lähikontakteja oireisen ja tartunnan saaneen kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Paljon muitakin virustauteja liikkeellä

Varhaiskasvatuksen ja koulunkäynnin osalta Gärdström muistuttaa, että lapsen tai nuoren voinnin arviointi on keskeisintä sairauspoissaoloista päätettäessä. Mieliin pitää palauttaa toimintamalleja koronaa edeltävältä ajalta.

– Nyt on liikkeellä paljon muutakin flunssaa kuin koronan aiheuttamaa. Nyrkkisääntö on se, että jos on kuumeeton ja limaton ja ennen kaikkea jaksaa osallistua koko päivän, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun mennä. Sitä ei satunnainen yskiminen tai aivastaminen estä, Gärdström muistuttaa.

On myös hyvä pyrkiä selvittämään, onko taustalla koronavirustartunta. Siihen melko luotettavan vastauksen saa kotitestillä. Lapset voivat olla hyvinkin lieväoireisia koronatartunnoissaan.

– Siinä vaiheessa, jos tavallisenkin flunssan oireet verottavat yöunia ja jaksamista, on syytä jäädä kotiin lepäämään, Gärdström sanoo.

  Ohjeet perheille koronatartunnoissa

Jos perheen tai talouden jäsen on oireinen ja saanut positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä, suositamme oireista henkilöä pysymään kotona viiden (5) vuorokauden ajan oireiden alkamisesta tai kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet.

Oireettomien perheen tai talouden jäsenten ei tarvitse tehdä kotitestiä tai hakeutua terveydenhuollon koronatestiin. Oireettomien ei tarvitse myöskään jäädä pois varhaiskasvatuksesta, koulusta tai työpaikalta.

Suositamme oireettomille kuitenkin kontaktien välttämistä tai etätyön tekemistä, jos se on mahdollista ilman kohtuutonta vaivaa.

Koronatilanne Essoten alueella

Viime viikkoina varmistettujen koronatartuntojen ja sairaalahoidossa olevien määrä on ollut kasvussa. Tietoa koronatilanteesta Essoten alueella, koronarokotus ja -testaustietoa löytyy koronasivuiltamme: www.essote.fi/korona

Milloin koronatestiin?

Kaupoista tai apteekeista saatavan kotitestin voi tehdä aina, kun kokee koronavirukseen sopivia oireita.

Hakeudu Essoten koronatestiin, jos koet koronavirustautiin viittaavia oireita JA:

  • jos työskentelet sosiaali- ja terveyshuollon asiakas- ja potilastyössä
  • jos työskentelet hoiva- tai vammaispalveluissa missä tahansa tehtävässä
  • jos olet raskaana
  • jos kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään

Koronavirustaudin oireet

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Pelkästään oireiden perusteella et voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Yleisimmät oireet ovat kuume, nuha, yskä, kurkkukipu, vatsaoireet tai poikkeava päänsärky. Lue oireista tarkemmin THL:n sivuilta.

Yleisimmät koronaviruksen oireet ovat Väsymys, voimattomuus, päänsärky, kuume, nuha, nenän tukkoisuus, haju- tai makuaistin häiriöt, yskä, kurkkukipu, kurkun karheus, hengenahdistus, lihaskivut, pahoinvointi, oksentelu, ripuli