COVID-19 viruksen siirtyminen veri(istukka)teitse sikiöön on harvinaista ja infektio on yleensä lievä raskaana olevilla. Kuitenkin riski saada vaikea tehohoitoa vaativa hengityslama on jopa 10 %, joten erityisen varovaisuuden ja suojaetäisyyksien noudattaminen, ihmisjoukkojen välttäminen ja hyvä käsihygienia ja maskisuositusten noudattaminen tartunnan välttämiseksi on erityisen tärkeää.

Mikäli olet raskaana ja oireesi on hengitystieinfektio, sinun EI tule hakeutua suoraan synnytyssalille tai päivystykseen, vaan toimia koko väestölle annettujen ohjeistuksien mukaan. Essoten ohjeet potilaille löytyvät www.essote.fi -etusivulta. Ohjeita saa myös soittamalla Päivystysapuun 116 117.

Mikäli sinulla on hengitystieinfektio, todettu koronavirusinfektio tai olet karanteenissa

  • Jos sinulla on ajanvaraus äitiysvastaanotolle tai sikiöseulontaan: soita 015 351 2253 (ma-pe klo 8 -9), muuna aikana 044 351 2251 kysyäksesi ohjeita.
  • Jos sinulla on raskauteen liittyvä ongelma, joka vaati päivystyskäyntiä synnytyssalissa tai synnytys käynnistymässä: SOITA AINA ENSIN 044 351 2251.
  • Ellei Covid-19 testausta ole vielä tehty, kaikista epäillyistä koronatartunnoista ohjataan koronatestiin.  Kaikki käynnit pyritään järjestämään vasta negatiivisen testituloksen jälkeen.

Positiivisen COVID-19-testituloksen saaneet

Mikäli olet saanut puhelimessa ohjeen saapua synnytyssaliin COVID-19-positiivisen testin jälkeen, tule Perhetalon synnytysvastaanotolle 3. kerrokseen, jossa saat maskin ja muut ohjeet.

Ohjeita kaikille raskaana oleville (myös terveille)

  • Äitiys- ja sikiöseulontavastaanotoille sallitaan yksi oireeton tukihenkilö, jolla ei ole karanteenimääräystä.
  • Vastaanotoille äitiys- ja sikiöseulontayksikköön tulevat pukevat maskin ja pesevät kädet.
  • Synnytyksessä saa olla mukana yksi oireeton tukihenkilö, jolla ei ole karanteenimääräystä.
  • Sektiosynnytykseen (ei hätäsektioon) tukihenkilö pääsee leikkaussaliin maskiin puettuna.
  • Perheosastolla oireeton ja altistumaton tukihenkilö voi olla mukana koko synnytykseen ja vierihoitoon liittyvän jakson ajan. Poistumista välillä tulee välttää. OTA EVÄÄT MUKAAN, jääkaappivarustus löytyy. Myös kotiutumiseen liittyvät varusteet (vauvan turvakaukalo, vaatteet, ym.) on hyvä olla mukana.
  • Vierailuja osastolla ei epidemian aikana sallita (koskee myös sisaruksia)