Omaolo on tullut monelle Essoten asiakkaalle tutuksi koronan oirearvion kautta. Nyt tämä kansallisesti tuotettu palvelu laajenee 21.6. lähtien Essoten alueella uusiin oirearviointeihin, palveluarvioihin ja valmennuksiin.

– Omaolo-palvelussa voit täyttää oirearvion, jonka perusteella saat lääketieteelliseen tietoon perustuvan arvion hoidontarpeesta ja voit jättää yhteydenottopyynnön suoraan ammattilaiselle. Oirearviokyselyn täyttö vie keskimäärin 2,5 minuuttia, kertoo Essoten palveluohjauspäällikkö Tuula Taivalantti.

Oirearvion täyttämisen jälkeen käyttäjä saa Duodecimin tuottaman Käypä hoito -suosituksiin perustuvan ohjeistuksen hoitaa oirettaan ja siihen liittyvää terveysongelmaa itse tai kehotuksen ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, joka voi tarvittaessa antaa ammattilaisen arvion tilanteesta sekä ohjata tarvittavaan paikkaan eteenpäin.

Omaolossa on käytössä 16 sähköistä oirearvioita. Ensimmäisinä Etelä-Savossa otetaan näistä käyttöön virtsatietulehdus-, seksitautiepäily-, alaselän-, polven- ja olkapään oirearviot.

Uutena palveluna Essoten alueella tulee myös käyttöön palveluarviot vanhus- ja vammaispalvelussa.

–  Ne poistavat läheisten ja ikäihmisten omaakin taakkaa. Nyt voi saada pikaisesti mihin vuorokaudenaikaan tahansa alustavan arvion siitä, onko itsellä tai läheisellä oikeus henkilökohtaiseen apuun, kuljetustukeen tai omaishoidon tukeen.

Essoten alueen sote-ammattilainen saattaa jatkossa kutsua asiakkaita täyttämään myös määräaikaistarkastukseen kuuluvia esitietolomakkeita. Niiden avulla voi valmistautua tulevaan omaan, lapsen tai perheen määräaikaistarkastukseen. Vastaus lähetetään ammattilaiselle sähköisesti ja käydään läpi vastaanotolla.

Lisäksi Omaolossa voi omatoimisesti hyödyntää lukuisia hyvinvointivalmennuksia veloituksetta, jotka kannustavat elin- ja elämäntapamuutoksiin. Tukea voi hakea muun muassa alkoholin käytön ja arjen harmituksen vähentämiseen, painonhallintaan, positiiviseen vuorovaikutukseen parisuhteessa, tupakoinnin lopettamiseen ja univalmennukseen.

–  Omaolon asiakas saa halutessaan iso roolin oman hyvinvointinsa arvioinnissa ja seurannassa, Taivalantti kertoo.

Omaolo löytyy Essoten nettisivuilta useista paikoista: Terveysneuvon ja ajanvarauksen vihreästä laatikosta etusivulta, sähköisten palvelujen osuudesta ja Chatista.

Omaolo -palvelu on käytettävissä vuorokauden ympäri missä tahansa, nopeasti ja esteettömästi. Palvelun kehittämisestä ja levittämisestä vastaa DigiFinaland Oy.

Omaolon palveluja kehittää paikallisesti Etelä-Savon sote-uudistus Pieksämäen ja Essoten alueella sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä suun terveydenhuollossa. Pieksämäellä uudistus toteutetaan syksyn aikana.

Omaolon kansalliset sivut löytyvät täältä.

Lue lisää Omaolo-pilotista Etelä-Savon sote-uudistuksen sivuilta täältä:

OmaOlo -pilotti

 

Katso Omaolon esittelyvideo tästä:

 

Lisätietoja

Tuula Taivalantti
Palveluohjauspäällikkö/projektipäällikkö
Essote/Etelä-Savon sote-uudistus
040 359 6825
tuula.taivalantti [at] essote.fi