Ensimmäinen toimintavuosi on näyttänyt Mikkelin torinvarteen toteutetun Omatorin tarpeellisuuden. Essoten, yritysten ja järjestötoimijoiden yhteisten palvelujen paikka juhlii 1-vuotissyntymäpäiviä 12.9. klo 12–15.

Omatori perustettiin, jotta ikääntyvillä, pitkäaikaissairailla, vammaisilla ja kaikenikäisillä omaishoitoperheillä olisi kynnyksetön kohtaamispaikka ja palvelut helposti saatavissa.  Toiminta perustuu kumppanuuteen ja yhteistyöhön julkisen (Essote, seurakunta), yksityisten sekä yhdistys- ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa.

– Ensimmäinen vuosi on osoittanut Omatorin tarpeellisuuden ja yhteistyön voiman. Vuoden aikana on hiottu toimijoiden yhteistyötä ja asiakkaat ovat saaneet avun nopeasti. Kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti. Maalis-elokuussa yli 2000 asiakasta sai ohjausta Omatorin infossa ja tämän lisäksi eri toimijat tapaavat Omatorilla omia asiakkaitaan, iloitsee Omatorin ohjausryhmän puheenjohtaja Maarit Väisänen.

Kasvokkain tehdyn ohjauksen lisäksi tukea annetaan puhelimitse ja etälaitteiden välityksellä. Samalla ajanjaksolla Omatorin eri tapahtumiin osallistui yli 2600 henkilöä.

– Matalan kynnyksen palvelusta kysytään todella monipuolisesti vaikka mitä. Eniten kysymyksiä tulee vanhuspalveluista, noin kolmannes. Toiminta vähentää selvästi varsinaisen terveydenhoidon paineita, sillä viidennes yhteydenotoista koskee terveydenhuoltoa, kertoo Essoten palvelupäällikkö Pirjo Ihalainen.

Asiakaspalautteista näkyy selvästi tyytyväisyys Omatorin palveluihin ja asiakas kohtaamisten onnistuminen. Ryhmistä ja tilaisuuksista on tullut palautetta, että ne ovat vähentäneet yksinäisyyttä, elämänlaatu on parantunut ja fyysinen hyvinvointi on lisääntynyt.

Syntymäpäivillä syyskuun 12. päivä on tarjolla projektipäällikkönä Omatorin toimintaa rakentaneen Jaana Koinsaaren tervetuliaissanojen jälkeen musiikkia: Matti and the Boys soittaa ja laulattaa juhlavieraita. Kello 13 tarjolla on pullakahvit ja samalla Omatorin toimijat esittelevät palveluitaan. Täyttämällä Pauli Pöyhösen laatiman Omatori-ristikon on mukana arvonnassa.

Lisätietoja

Pirjo Ihalainen
Palvelupäällikkö
Vanhus- ja vammaispalvelut, Essote
pirjo.ihalainen [at] essote.fi
044 351 6615

Maarit Väisänen
Omatorin ohjausryhmän puheenjohtaja
Mikkelin seudun omaishoitajat ja läheiset
maarit.vaisanen [at] msol.fi
044 308 4860

 Mari Ylönen
Diakonissa
Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta
mari.ylonen [at] evl.fi
040 014 3323