Tulevan Perhetalon julkisivuteoksesta ”Koivupuisto” saa ensimmäisiä tunnelmia Porrassalmenkadun varressa.

Mikkelin keskussairaalan O-rakennuksen seinässä testataan ainakin useamman kuukauden ajan taidelasien kiinnitystekniikoita, saumaustapoja ja läpinäkyvyyttä.

– Pohdinnan alla on muun muassa se, tehdäänkö saumauksia vai ei. Jos lasien välit jätetään auki, sisäpuolelle pääsee helpommin katupölyä ja sateiden valumia ja huolto on vaikeampaa, pohtii taitelija Lauri Nykopp.

Riitta Moisander tutkailee Perhetalon taidelasien koekappaleita.

Jos saumauksia lasien väliin tehdään, niiden värien on Nykoppin mukaan osuttava teoksen väreihin.  Mallipalojen nykyistä harmaata saumausta ei varmasti tehdä.

– Sisältä katsottuna olin hyvin iloinen miten mainiosti konseptini toimii.  Ikkunoiden kohdille tulee semi-abstrakteja maalauksia, joihin oman osansa tuovat teoksesta läpi näkyvä sää ja vuorokaudenaika.  Kadun liikenne tuo myöskin aina muuttuvan elementin, Nykopp iloitsee.

Jokainen ”Koivupuiston” lasilevy muodostaa itsenäisen taideteoksen, kun katsotaan sisältä ulos.

– Valon määrä ja väri vaikuttavat ”ikkunateokseen”, joten syntyy mielenkiintoinen vuoropuhelu ulkotilan ja sisätilan teoksen välille, sanoo ESPER-hankkeen taidekoordinaattori Riitta Moisander.

Väriainesta tulostetaan lasilevyille ikkunoiden kohdalla vähemmän. Valoa tulee sisälle vähemmän kuin normaalista lasista, mutta edelleen riittävästi.

– Useita teknisiä yksityiskohtia täytyy vielä ratkaista. Nyt voimme noin vuoden ajan kokeilla esimerkiksi kiinnitystekniikoita, kertoo ESPER-hankkeen rakentamisen projektinjohtaja Jukka Rasilo.

Taitelija Lauri Nykopp on tyytyväinen sisältä teokseensa avautuviin näkymiin.

Perhetalon rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi kesäkuussa 2017 ja se valmistuu keväällä 2019. Essoten hallitus päätti julkisivuteoksesta helmikuun puolessa välissä (16.2.). Perhetalon rakentamisen hallitus- ja valtuustokäsittely ovat toukokuussa 2017.

Perhetalosta tulee keskeinen osa Mikkelin hyvinvointikeskusta. Perhetalossa palvellaan perheitä alkuraskaudesta aina lapsen 18 vuoden ikään saakka. Taloon tulevat muun muassa lasten ja äitien neuvolat ja vastaanotot, lastenosasto, vastasyntyneiden seurantaosasto, synnytysosasto ja synnytyssalit sekä perheneuvola, perheoikeudelliset palvelut, lastensuojelu ja lapsiperheiden kotipalvelu.

Lue lisää Perhetalon ”Koivupuistosta”

Lisätietoja

Lauri Nykopp
Taitelija
lauri [at] laurinykopp.com
040 500 3228

Jukka Rasilo
Rakentamisen projektipäällikkö
ESPER-hanke, Essote
jukka.rasilo [at] essote.fi
0500 651 035

Riitta Moisander
Taidekoordinaattori
ESPER-hanke, Essote
040 543 1434
riitta.nastapimu [at] gmail.com