Maailman potilasturvallisuuspäivä 17.9.2022

Kansainvälistä Asiakas- ja potilasturvallisuuspäivää, WHO:n Patient safety dayta vietetään lauantaina 17. syyskuuta. Suomessa päivää vietetään nyt kolmatta kertaa ja se tunnetaan oranssista teemaväristään, muun muassa rakennusten ulkovalaistuksissa.

Tänä vuonna päivän teemana on lääkitysturvallisuus. Lisätietoa päivästä löytyy Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen sivuilta.

Mikkelissä tapahtuu

Potilasturvallisuuspäivän teeman mukaisesti Mikkelin keskussairaalan sairaala-apteekin väki on paikalla keskussairaalan pääaulassa perjantaina 16.9. klo 8–13. Ammattilaiset jakavat lääketietoa ja antavat vinkkejä turvalliseen lääkehoitoon.

Lauantai-iltana Mikkelin kaupungintalo sekä keskussairaalan pääsisäänkäynnin lipputangot valaistaan Potilasturvallisuuspäivän teeman mukaisesti oransseiksi. Käy nappaamassa valokuva valaistuista tiloista!

Lääkehylly, jossa erilaisia lääkepakkauksia, farmaseutin kädet poimimassa hyllystä pakkausta
Farmaseutti Anu Hyyryläinen hoitaa lääkevarastoa Mikkelin keskussairaalalla.

Lääkitysturvallisuus on merkittävä asia

Lääkkeiden käyttöön liittyviä vahinkoja ja virheitä sattuu kansalaisille Etelä-Savossakin viikoittain. Ne ovatkin kaatumisten jälkeen toiseksi suurin asiakas- ja potilasturvallisuuden riskitekijä. Monet vahingoista voitaisiin estää lääkkeiden käyttöön liittyvän tietoisuuden lisäämisellä.

Lääkevahingot voivat liittyä esimerkiksi lääkkeiden annosmääriin, oikea-aikaisuuteen, käyttötapaan ja säilyttämiseen.

Terveydenhuollossa lääkitysturvallisuuteen panostetaan vahvasti. Esimerkiksi Essotessa yksiköissä lääkehoitosuunnitelmat ovat uusimpien suositusten mukaisia ja niitä ylläpidetään säännöllisesti ja vertaillaan myös ristiin. Viime vuosina lääkitysturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja sen avuksi on saatu myös uusinta teknologiaa, kuten älylääkekaappeja.

Ohjeita lääkitysturvallisuuteen

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on laatinut selkokielisen oppaan turvalliseen lääkehoitoon. Tänä vuonna päivitetty opas antaa keskeiset neuvot lääkkeiden turvalliseen käyttöön. Oppaan voi lukea tai tulostaa netistä: www.fimea.fi

Essoten farmaseutit auttavat mielellään lääkehoidon suunnittelussa ja arvioinnissa. Farmaseutti palvelee Mikkelin keskussairaalalla ajanvarauksella, lue lisää tästä.