Koronatartuntojen viikkomäärät jatkavat jyrkkää kasvuaan Essoten alueella.

Koronavirusepidemian aiheuttama sairaalakuormitus on kasvanut rajusti Essoten alueella. Viime viikonlopun aikana sairaalahoidossa olevien määrä on yli tuplaantunut 23:een, joista kaksi on tehostetussa hoidossa.

– Noin kolmasosa sairaalapotilaista on tullut hoitoon muun syyn kuin koronan vuoksi, mutta kaikki vaativat kuitenkin eristämistä ja valtavasti resursseja. Tämä taas vaikeuttaa voimakkaasti palvelujentuotantoamme, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä pahoittelee.

Tartuntoja todettiin viime viikolla yhteensä 1051, mikä on lähes 200 enemmän kuin edeltäneellä viikolla. Lähes kolmasosa kaikista otetuista koronanäytteistä osoittautuu nyt positiivisiksi.

Tilanne on hyvin vaikea myös siksi, että Essoten henkilöstöä on sairastunut ja altistunut suurissa määrin. Kiireettömään hoitoon ei ole tällä hetkellä henkilöstöä. Sen vuoksi vastaanottoaikoja ei ole saatavilla ja varattuja aikoja joudutaan siirtelemään.

– Seuraavat pari viikkoa ovat todennäköisesti koko tämän epidemia-ajan haastavimmat osaltamme terveydenhuollon kantokyvyn kannalta. Tämä oli tavallaan odotettavaakin, kun rajoituksia puretaan ja karanteeneista luovutaan. Epidemian hillintä riippuu nyt pitkälti väestön oman harkinnan varaisista toimista, Seppälä jatkaa.

Hän muistuttaa edelleen, että tärkeimmät hillitsevät toimenpiteet ovat kontaktien välttäminen ja hengitystiesuojautuminen.

Koronataudin vakavalta muodolta tehokkaasti suojaava kolmas rokoteannos on annettu jo 60,2 prosentille koko Etelä-Savon väestöstä. Rokotuksen voi edelleen hankkia varaamalla rokotusajan netistä tai saapumalla Walk In -ajankohtana rokotuspisteelle.

Essoten alueen rajoitukset ja suositukset

Essoten alueella on voimassa vielä aluehallintoviraston asettamia kokoontumisrajoituksia. Voimassa on myös alueellisia suosituksia muun muassa aikuisten välisten kontaktien vähentämiseksi, kasvomaskin käyttämiseksi sisätiloissa sekä koronatestiin hakeutumiseksi herkästi oireisena rokotetaustasta riippumatta.

Lue lisää rajoituksista ja suosituksista

  Ohjeet perheille

Jos perheen tai talouden jäsen on oireinen ja saanut positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä:

– Suositamme kaikkia perheeseen tai talouteen kuuluvia välttämään omaehtoisesti kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes positiivisen tuloksen saaneen oireiden alkamisesta on kulunut viisi (5) vuorokautta

– Jos muu perheen tai talouden jäsen saa positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä, viiden vuorokauden aika lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alkamisesta. Jos positiivisen tuloksen saanut on oireeton, viiden vuorokauden aika alkaa testauspäivästä.

– Jos perheeseen tai talouteen kuuluu koululainen tai varhaiskasvatukseen osallistuva, suositamme, että lapsi on kotona omaehtoisesti edellä mainitun ajan.

– Työssäkäyville suosittelemme etätyötä, tai toimenkuvan järjestelyä etätyössä suoritettaviin tehtäviin. Jos etätyö ei ole mahdollista, tulee työntekijän suojautua huolellisesti, jottei lähikontakteja synny työpaikalla.

Rokotusten Walk In -ajankohdat:

Mikkeli, keskussairaala
Arkisin ma–pe klo 8.00–15.00

Haukivuori
Keskiviikkoisin klo 12.00–15.00

Hirvensalmi
Keskiviikkoisin klo 12.00–15.00

Juva
Keskiviikkoisin klo 8.30–11.00 ja 12.30–14.30

Kangasniemi
Tiistaisin klo 12.00–15.00

Mäntyharju
Tiistaisin klo 13.00–15.00

Pertunmaa
Torstaisin klo 12.00–15.00

Ristiina
Torstaisin klo 12.00–15.00

Suomenniemi (Metsätähti)
ma 7.2. klo 12.00–16.00

Muut ajankohdat ajanvarauksilla: www.essote.fi/koronarokotus/

KOLME TAPAA KORONATESTIIN OIREISENA:

1) Omaolo-oirearvio ja yhteydenottopyyntö: www.omaolo.fi

2) Varaa aika koronatestiin Mikkelin keskussairaalalleessote-covid.eaika.fi

3) Soita Päivystysapuun 116 117

Lue lisää: www.essote.fi/koronatestaus/