Positiivisesta koronatestituloksesta lähetetään ensimmäisenä tekstiviesti. Tartunnanjäljitys soittaa myöhemmin, ja pyytää altistuneiden kartoittamista varten henkilökontaktit, joita voi kirjata valmiiksi muistiin mallin mukaisesti.

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei tiistain kokouksessaan nähnyt tarvetta alueen koronarajoitusten ja -suositusten muutoksille.

– Odotamme kylläkin aluehallintoviraston päätöksiä mahdollisista uusista rajoituksista, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Myös kansallisten linjausten ja ohjeiden suhteen ollaan nyt odottavassa tilassa. Esimerkiksi karanteenien ohjeistus voi olla lähiaikoina muuttumassa.

– Essotelta kysytään nyt paljon esimerkiksi koululaisten testausten käytännön toimista, mutta niidenkään suhteen meillä ei vielä ole toimintaohjeita, Seppälä jatkaa.

Tämän viikon kahden ensimmäisen päivän aikana on Essoten alueella todettu jo 157 koronavirustartuntaa. Hurjan leviämisnopeuden vuoksi Essotessa otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa pandemian aikana positiivisten testitulosten tekstiviesti-ilmoitukset.

– Tähän asti olemme ilmoittaneet positiivisista tuloksista soittamalla. Nyt tartuntoja tulee niin paljon, että on nopeinta lähettää tekstiviesti myös positiivisesta tuloksesta, jotta tieto eristyksen alkamisesta saadaan nopeasti ihmisille. Jäljityksemme soittaa kyllä sitten myöhemmin perään, Seppälä taustoittaa.

Kolmosrokotuksissa puoliväli saavutettu

Noin puolet Etelä-Savon koko väestöstä on jo saanut koronarokotteen kolmannen annoksen. Korkea rokotekattavuus vähentää vakavan koronavirustaudin riskiä ja on yksi tekijä alueen suhteellisen vähäisen sairaalahoidon tarpeen taustalla. Vakavasti sairastuneiden osuus tartunnan saaneista on maan alhaisimpia.

– Rokotteita on edelleen hyvin saatavilla, mutta kapasiteettia vähennetään sen verran Mikkelin kantakaupungissa, että Omatorin rokotuspiste sulkeutuu perjantain jälkeen. Keskussairaalan rokotuspiste jatkaa tuttuun tapaan, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

5–11-vuotiaiden lasten ensirokotuksia jaetaan vain ajanvarauksella Mikkelin ja Juvan neuvoloissa. Muiden rokotuksia jaetaan ajanvarauksilla ja erikseen ilmoitetuilla ajanvarauksettomilla walk in -tilaisuuksilla.

Mikkelin keskussairaalan rokotuspiste on avoinna tammikuussa arkisin klo 8–15, mutta tiistaisin myös klo 18 asti ja tammikuun sunnuntaisin klo 9–15.

Ohjeet positiivisen koronatestituloksen saaville

Essote ilmoittaa positiivisesta koronatestituloksesta ensimmäiseksi tekstiviestillä. Tekstiviestin vastaanottamisesta alkaa tartuntatautilain mukainen eristys. Lue lisäohjeita positiivisen koronatestituloksen saamisesta.

Koronarokotukset

Lue lisää: www.essote.fi/koronarokotus