Essoten johtajat pitävät yllättävänä YLEn uutisointia (19.9.) rajusta leikkausten keskittämisestä kahteentoista laajan päivystyksen sairaalaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on teettämässä kirurgisten leikkausten keskittämisestä selvityksen, jota ei kuitenkaan vielä ole julkaistu. 

Uutisen perusteella Mikkelin keskussairaalasta olisivat lähdössä esimerkiksi tietyt syöpäleikkaukset ja tekonivelleikkaukset. Myöskään Savonlinnaan ei jäisi juuri mitään leikkaustoimintaa.

– Raportti on kuitenkin vasta kahden kirurgian alan ammattilaisen näkökulma, jossa ei ole otettu huomioon keskittämiseen liittyviä muita näkökohtia. Sosiaali- ja terveysministeriö on juuri saanut 300 lausuntoa päivystyksen ja erikoissairaanhoidon uudistuksen työnjaosta. Hallituksen esitys tästä on vasta ratkaiseva, muistuttaa Essoten johtaja Risto Kortelainen.

Kortelainen, Essoten terveyspalvelujen johtaja Jarmo J. Koski ja johtajaylilääkäri Kati Myllymäki toivovat, että maakunnasta löytyisi nyt yhtenäisyyttä sairaaloiden puolesta.

– Meillä on Mikkelissä ja Savonlinnassa yhteinen huoli. Miten saamme päteviä kirurgian alan erikoislääkäreitä, jos leikkaukset vähenevät. Erityisesti tämä koskisi ortopedian ja traumatologian erikoislääkäreitä, jotka suorittavat tekonivelleikkauksia. Jo pelkkä tällaisten ehdotusten käsittely julkisuudessa vaikeuttaa työvoiman saantia, Koski kuvailee tilannetta.

Kortelaisen mukaan nyt kannattaa miettiä, millaisella sairaaloiden työjaolla molemmat kaupungit voittavat koko maakunnan eduksi. Johtajat kehottavat maakuntaa yhdistämään voimansa sairaaloiden hyväksi.

– Meidän on hyvä tavoitella asemaa, jossa Mikkelin keskussairaala on käytännössä kahdentoista laajan päivystyksen sairaalan joukossa, sijalla 13. Tällöin voimme maakunnan sisäisellä työnjaolla säilyttää kirurgiaa myös Savonlinnassa. Jos kaikki keskitetään 12 sairaalaan, koko maakunta menettää, Kortelainen sanoo.

Leikkausten vahvempi keskittäminen tarkoittaisi maakunnan asukkaille tuhansia matkoja toisen maakunnan keskussairaalaan. Jo nyt tehdään Etelä-Savosta 7000 kuljetusta Kuopion yliopistolliseen sairaalaan eli noin 20 matkaa päivässä.

– Tärkeää on nyt saada koko selvityshenkilön raportti nähtäväksi, jotta oikeasti tiedetään mitä esitykset sisältävät, Myllymäki sanoo.

 

Lisätietoja

Risto Kortelainen
Essoten johtaja
risto.kortelainen@esshp.fi
050 522 8677

Kati Myllymäki
Johtajaylilääkäri, Essote
kati.myllymaki@esshp.fi
044 351 2400

Jarmo J. Koski
Terveyspalvelujen johtaja, Essote
jarmo.koski@esshp.fi
044 351 2541