Moision sairaalamuseon näyttely kertoo vuonna 1927 perustetun Moision sairaalan ja laajemminkin psykiatrisen sairaanhoidon historiasta viimeisten 80 vuoden ajalta. Esillä ovat niin potilaiden arkiset ruokailuhetket, käsityöaskareet, psykiatriset hoitomuodot kuin sairaalan henkilökuntakin vuosikymmenien varrelta. Oppaina museossa toimivat sairaalan entiset työntekijät, joilla on omakohtaista kokemusta Moision sairaalan toiminnasta ja monenlaisia muistoja menneiltä vuosikymmeniltä. Näin museoesineet ja niiden tarinat heräävät kävijöidenkin mielessä elämään.

Sairaalamuseo kattaa laajat, n. 400m² tilat, 10 erillistä huonetta komeroineen ja tilojen keskellä kulkevan pitkän käytävän. Museoesineitä on vuosien varrella kertynyt n. 3500 kpl ja ne kaikki ovat aiemmin olleet sairaalassa käytössä. Museon esineistö on jaettu aiemmin sairaalan käytössä olleisiin huoneisiin aihepiireittäin, jotta kävijä saisi selkeän käsityksen sairaalan elämästä menneinä vuosikymmeninä.

Museo on perustettu sairaalan ylihoitajien aloitteesta, heidän tallettaessaan käytöstä poistettua esineistöä. Museo avattiin vuonna 1987 sairaalan 60-vuotisjuhlien yhteydessä ja siitä lähtien se on ollut avoinna sopimuksesta. Vuoden 2005 kesällä museo oli ensimmäistä kertaa säännöllisesti avoinna yleisölle.

sairaalamuseo2 sairaalamuseo3
sairaalamuseo4 sairaalamuseo5 sairaalamuseo1

Tervetuloa tutustumaan sairaalamuseoon!!

 

Aukioloajat
Sairaalamuseo on avoinna kesä-elokuun ajan tiistaisin klo 12.00-16.00. Museoon on vapaa sisäänpääsy. Muina aikoina museoon pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan, ottamalla yhteyttä yhteystietolomakkeessa näkyvään numeroon.

Sijainti
Sairaalamuseo sijaitsee Moision sairaalan (Moisiontie 9) talousrakennuksen yläkerrassa. Kartta sairaalan sijainnista löytyy sivuilta http://internetsivu.kaupunkiopas.com/moisionsairaala/sijainti/. Sairaala-alueelle pääsee kätevästi myös Mikkelin keskustasta Moisioon vievällä paikallisbussilla. Helpoiten itse museon löytää sairaalan A-rakennuksen pääsisäänkäynnin kautta seuraamalla opasteita. Museon tiloihin johtavat jyrkät portaat.

Liitteet

Moision sairaala_museon esite

Museon esite ENG

Museon esite ruotsi