sairaalamuseo3

Kiertele sairaalamuseossa virtuaalisesti!

Moision sairaalamuseon toiminta päättyi kesällä 2021, sillä Essote luopuu Moision tiloista vuonna 2023 toiminnan muuttaessa Mikkelin keskustaan Mielen ja kuntoutuksen taloon.

Moision sairaalamuseosta on kuitenkin taltioitu virtuaalinen näyttely, joka on maksuton ja aina avoinna. Virtuaalinäyttelyssä voit edetä 360-valokuvien avulla museon tilasta toiseen ja tarkastella ympärillesi. Näyttelyhuoneiden kuvista löytyy myös erillisiä valokuvia ja videoita, joita klikkaamalla löydät lisää katsottavaa.

SIIRRY VIRTUAALIMUSEOON TÄSTÄ

Sairaalamuseon historia

Moision sairaalamuseon näyttely kertoo vuonna 1927 perustetun Moision sairaalan ja laajemminkin psykiatrisen sairaanhoidon historiasta yli 90 vuoden ajalta. Esillä ovat niin potilaiden arkiset ruokailuhetket, käsityöaskareet, psykiatriset hoitomuodot kuin sairaalan henkilökuntakin vuosikymmenien varrelta. Oppaina museossa toimivat sairaalan entiset työntekijät, joilla on omakohtaista kokemusta Moision sairaalan toiminnasta ja monenlaisia muistoja menneiltä vuosikymmeniltä. Näin museoesineet ja niiden tarinat heräävät kävijöidenkin mielessä elämään.

Sairaalamuseo kattaa laajat, n. 400m² tilat, 10 erillistä huonetta komeroineen ja tilojen keskellä kulkevan pitkän käytävän. Museoesineitä on vuosien varrella kertynyt n. 3500 kpl ja ne kaikki ovat aiemmin olleet sairaalassa käytössä. Museon esineistö on jaettu aiemmin sairaalan käytössä olleisiin huoneisiin aihepiireittäin, jotta kävijä saisi selkeän käsityksen sairaalan elämästä menneinä vuosikymmeninä.

Museo on perustettu sairaalan ylihoitajien aloitteesta, heidän tallettaessaan käytöstä poistettua esineistöä. Museo avattiin vuonna 1987 sairaalan 60-vuotisjuhlien yhteydessä ja siitä lähtien se on ollut avoinna sopimuksesta. Vuoden 2005 kesällä museo oli ensimmäistä kertaa säännöllisesti avoinna yleisölle.

 

Moision sairaalamuseo siirtyy historiaan. Pöytänsä ääressä istuu ylihoitajaa kuvaava nukke.

 

 

Liitteet

Moision sairaalamuseon esite  (fyysisen sairaalamuseon ajalta)