Moision sairaalamuseon näyttely kertoo vuonna 1927 perustetun Moision sairaalan ja laajemminkin psykiatrisen sairaanhoidon historiasta yli 90 vuoden ajalta. Esillä ovat niin potilaiden arkiset ruokailuhetket, käsityöaskareet, psykiatriset hoitomuodot kuin sairaalan henkilökuntakin vuosikymmenien varrelta. Oppaina museossa toimivat sairaalan entiset työntekijät, joilla on omakohtaista kokemusta Moision sairaalan toiminnasta ja monenlaisia muistoja menneiltä vuosikymmeniltä. Näin museoesineet ja niiden tarinat heräävät kävijöidenkin mielessä elämään.

Sairaalamuseo kattaa laajat, n. 400m² tilat, 10 erillistä huonetta komeroineen ja tilojen keskellä kulkevan pitkän käytävän. Museoesineitä on vuosien varrella kertynyt n. 3500 kpl ja ne kaikki ovat aiemmin olleet sairaalassa käytössä. Museon esineistö on jaettu aiemmin sairaalan käytössä olleisiin huoneisiin aihepiireittäin, jotta kävijä saisi selkeän käsityksen sairaalan elämästä menneinä vuosikymmeninä.

Museo on perustettu sairaalan ylihoitajien aloitteesta, heidän tallettaessaan käytöstä poistettua esineistöä. Museo avattiin vuonna 1987 sairaalan 60-vuotisjuhlien yhteydessä ja siitä lähtien se on ollut avoinna sopimuksesta. Vuoden 2005 kesällä museo oli ensimmäistä kertaa säännöllisesti avoinna yleisölle.

sairaalamuseo2 sairaalamuseo3
sairaalamuseo4 sairaalamuseo5 sairaalamuseo1

Tervetuloa tutustumaan Moision sairaalamuseoon

Aukioloajat

Museossa voi vierailla tilauksesta. Moision sairaalamuseo on auki 31.7. asti tiistai-iltapäivisin klo 13-15. Ei opastusta.

Sijainti
Moision sairaalamuseo sijaitsee Moision sairaalan (Moisiontie 9) talousrakennuksen yläkerrassa. Katso sijainti kartasta. Sairaala-alueelle pääsee kätevästi myös Mikkelin keskustasta Moisioon vievällä paikallisbussilla. Helpoiten itse museon löytää sairaalan A-rakennuksen pääsisäänkäynnin kautta seuraamalla opasteita. Museon tiloihin johtavat jyrkät portaat.