Koronatartuntoja on löytynyt Essoten alueelta eilisen (18.2.) tiedotteen jälkeen kaikkiaan 16 kappaletta. Kaikki uudet positiiviset koronatestien tulokset on havaittu Mikkelissä.

Sairaalahoidossa on kaikkiaan 15 Covid-19 taudin saanutta. Aiemmin kerrottuihin tartuntaketjuihin liittyen koronaan on menehtynyt yksi henkilö.

– Uudet positiiviset testitulokset liittyvät pääosin eilen tiedottamiimme baari- ja bilealtistuksiin. Altistuneiden määrä liikkuu sadoissa, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Essoten koronalääkärit suosittelevat nollaamaan aikuistenväliset sosiaaliset kontaktit oman perheen ulkopuolella ja pitämään aikuisten kaikessa ryhmämuotoisessa harrastustoiminnassa viikon tauon.

– Vetoamme, että anniskeluravintolat pitäisivät tämän viikonlopun ovensa kiinni tai vähintään varmistavat, että tiloissa ei voi altistua ja kaikissa tilanteissa pidetään kahden metrin turvavälit ja maskit muualla kuin omassa pöydässä. Ja Jos viikonlopuksi on suunniteltu synttäreitä tai muita tapahtumia, niin ne kannattaa nyt ehdottomasti siirtää tulevaisuuteen, Seppälä suosittaa.

Koronarokotuksia jatketaan sitä mukaa, kun Essote saa rokotteita. Yli 80-vuotiden rokottamista Pfizerin rokotteella jatketaan viikolla 9, koska viikolla 8 ei tule kyseistä rokotetta Essoteen. Käytännössä tämä merkitsee, että ennen vuotta 1940 syntyneiden eli yli 80-vuotiaiden aikoja ei ole ensi viikolle; aikoja on avattu viikolle 9.

Punainen teltta MIkkelin keskussairaalan päivystyksen edustalla
Mikkelin keskussairaalan päivystyksen sisäpihalle on lisätty tilapäinen koronatestausteltta. Tänne ohjataan Päivystysavun numerossa 116 117 testin varanneita. Sairaalan pääoven vieressä toimii edelleen varsinainen testitila, jonne ohjautuvat nettivarauksen tehneet.

Koronatesteissä ruuhkaa – Mikkelin kapasiteettia lisätty

Koronatestaus on ruuhkautunut tietojärjestelmäongelmista johtuen Mikkelissä. Essote on lisännyt näytteenoton kapasiteettia Mikkelissä, mutta esimerkiksi perjantain 19.2. näytteenottoajat ovat jo täynnä.

Koronalääkärit kehottavat hakeutumaan koronatesteihin pientenkin oireiden johdosta.

– Muistutamme, että koronatestiin tulee hakeutua, jos ilmenee oireita, tai on saanut erityisohjeet hakeutua testiin. Jos olet liikkunut julkisilla altistumispaikoilla, mutta olet oireeton, sinun ei tarvitse vielä hakeutua testiin, vaan seuraile oloasi ja vältä kontakteja, kehottaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Testiin pääsee vain ajanvarauksella. Testiin hakeutumiseen on kolme tapaa:

1) Mikkelin testiin nettivaraus: https://essote-covid.eaika.fi/

2) Omaolo.fi -oirearvio ja yhteydenottopyyntö: https://www.omaolo.fi/

3) Puhelimitse Päivystysapu 116 117

Soittamista Päivystyavun numeroon kannattaa välttää ja suosia sähköisiä ajanvarauksia. Päivystysavun numero on ruuhkautunut suurten soittomäärien vuoksi.

Mikkelin keskussairaalalle on avattu toinen tilapäinen näytteenottopiste. Se sijaitsee ulkotiloissa päivystyksen sisäpihalla, jonne käydään Pirttiniemenkadulta. Tähän pisteelle ohjataan vain Päivystysavun 116 117 puhelinvarauksesta tai jäljitystiimin ohjaamana.

Vakituinen näytteenottopiste sijaitsee edelleen sairaalan pääoven vasemmalla puolen. Omaa vuoroa tulee odottaa ulkona kasvomaskia käyttäen ja turvaetäisyyksiä noudattaen. Tälle pisteelle ohjataan nettivarauksen kautta. (Katso testauspisteiden paikat kartasta alta.)

Katso julkiset altistumispaikat tästä.

Katso Essoten Tietoa koronaviruksesta -sivu täältä.

Katso Mikkelin kaupungin koronarajoitukset täältä.