Kaikkiaan 12 uutta positiivista koronatestien tulosta on löytynyt eilisen (23.2.) tiedotteen jälkeen Essoten alueelta.

Yksitoista tartunnoista huomattiin Mikkelissä ja ne liittyvät aiemmin uutisoituihin tartuntaketjuihin. Yksi Pieksämäellä löydetty tartunta liittyy altistumiseen muualla maassa.

– Tartuntoja tulee nyt ihmisten lähipiiristä ja aiemmista tartuntaketjuista. Kaikissa tapauksissa ei tosin ole täysin varmaa lähdettä, eli tautia liikkuu voi liikkua alueella oireettomien taudinkantajien mukana. Kaikkien vähänkin oireita saavien tulee hakeutua testeihin. Vapaita aikoja testeissä löytyy vaikka testausmäärät ovatkin moninkertaistuneet, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Tiistaina kokoontunut Essoten alueen ns. koronanyrkki päätti jatkaa alueen suosituksia ja rajoituksia ainakin 28.2. saakka nykyisellään. Mikkeli on leviämisvaiheessa ja muu alue edelleen perusvaiheessa.

– Riskit myös Mikkelin ulkopuolella on alueellamme suuret, sillä ihmisiä on lomien takia paljon liikkeellä. Voimme joutua muuttamaan suosituksia ja ohjeistuksia nopeastikin, arvioi pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Rokotukset jatkuvat Essoten alueella sitä mukaa, kun rokotteita tulee. Tuoreimpien tietojen mukaan AstraZenecan rokotetta tulee viikoilla 9 ja 10 koko maahan noin 63 000 vähemmän kuin aiemmin oli kerrottu.

– Essoten alueella tämä hidastaa jonkin verran nyt vuorossa olevien 60-69-vuotiaiden ryhmään kuuluvien riskiryhmäläisten rokotuksia, kertoo Gärdström.

Pfizer Biontechin rokotetta olisi tämän hetken tietojen mukaan tulossa lähiviikkoina suunnitellusti Suomeen ja siten myös Essoteen, joten senioreiden rokottamiset jatkuvat todennäköisesti suunnitellusti.

Katso Essoten alueen suositukset ja ohjeistukset sekä muuta koronatietoa täältä.

Katso rokotusten päivitetty tilanne täältä.