Koronatilanteen rauhoittumisen johdosta Essoten alueellinen koronakoordinaatioryhmä jäi tauolle. Tiistaina (15.6.) kokoontunut eri viranomaisista koostuva ns. koronanyrkki totesi tilanteen yksimielisesti rauhalliseksi.

– Viimeisimmät koronatapaukset ovat liittyneet matkailuun. Altistumisia on näille tapauksille voinut kuitenkin tulla. On siis tärkeää, että pienistäkin oireista edelleen hakeudutaan koronatestaukseen, jotta mahdolliset tartuntaketjut saadaan heti hallintaan. Kun rokotustilanne on näin hyvä, voimme hieman hellittää varautumista. Toki jos tilanne muuttuu, niin ryhmä kokoontuu välittömästi, kuvailee tilannetta Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Matkailijoita Seppälä kehottaa hakeutumaan ns. 72 tunnin näytteeseen alueelle tultuaan. Ajan varaaminen käy kätevästi muun muassa Essoten nettisvujen tai Finentry-palvelun kautta.

– Jos on tulossa tuttavia tai työntekijöitä ulkomailta, niin kannattaa ohjata noihin koronatestien ajanvarauksiin, kehottaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Essote on päivittänyt perusvaiheen koronasuositukset nettisivuille. Alueella ei ole voimassa 14.6.2021 alkaen muita paikallisia rajoituksia kuin valtioneuvoston antamat perustason alueita koskevat rajoitukset. Esimerkiksi yleisötilaisuuksien osallistujamääriä ei enää rajoiteta.

– Tilaisuuksien järjestelyissä on edelleen syytä huolehtia hyvästä hygieniasta ja asiakkaiden ohjeistuksesta. Tilaisuuksiin tultaessa on syytä olla käsien pesumahdollisuus, ja jos tätä mahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta, jota tulee olla helposti saatavilla. Yleisötilaisuudet kannattaa suunnitella siten, että ihmiset voivat halutessaan myös pitää turvavälejä, Gärdström sanoo.

Tapahtumajärjestäjät voivat kysyä Essotelta apua terveysturvallisten tapahtuman järjestämiseen osoitteesta tartuntatauti (at) essote.fi.

Essoten rokotusmittari näyttää 16.6. rokotusten aloittamista yli 76 prosentille alueen 16 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kakkosrokotteen on saanut yli 20 prosenttia.
Essoten rokotusmittari näyttää 16.6. rokotusten aloittamista yli 76 prosentille alueen 16 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kakkosrokotteen on saanut yli 20 prosenttia.

Koronarokotusten ensimmäistä annosta annetaan tänään (16.6.) Mikkelissä päiväkohtainen ennätysmäärä, yli 700 annosta. Ensimmäisen koronarokotteen on yli 16-vuotiaista saanut yli 61 700 henkilöä, mikä on 76,3 prosenttia rokotettavista ikäluokista ja toisenkin annoksen on saanut jo yli 20 prosenttia.

– Itsensä ja läheisten suojaamiseksi kannattaa hakea rokote nyt. Juhannuksen jälkeen maahan tulevien rokotteiden määrä laskee ja ne menevät pääosin kakkosannoksiin. Nyt on paras hetki varata rokotusaika, Gärdström vinkkaa.

Lue perusvaiheen ohjeistukset täältä.

Katso rokotustiedot ja varaa rokotusaika täältä.

Koronatestiajan Mikkeliin voi varata Essoten nettisivuilta täältä tai matkailija Finentry-järjestelmän kautta täältä.