Maanantain 5.7. jälkeen Essoten alueella on todettu kolme koronatartuntaa. Altistumismahdollisuuksia alueella on ollut kuitenkin lukuisia muiden sairaanhoitopiirien alueilla todettujen tartuntojen johdosta.

– Viime viikon laajat tartuntaketjut vaikuttaisivat nyt kuitenkin olevan hallinnassa. Karanteenissa on yli 170 henkilöä. Karanteenien noudattaminen on avainasemassa tämän tilanteen säilyttämisessä, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Rokotusaikoja ei muuteta lomien vuoksi

Essote on vastaanottanut huomattavan määrän kyselyjä toisen koronarokoteannoksen siirtämisestä sopivampaan aikaan mukavuussyistä. Kyselyt ovat kuormittaneet Essoten puhelinpalvelukanavia ja jopa rokotuspisteiden henkilökuntaa.

– Rokoteaikoja ei voida siirtää kuin terveydellisistä syistä, joihin on olemassa hoitavan lääkärin arvio. Tuhannet ihmiset kysyvät nyt aikojen siirtoa vapaa-ajan ja muiden mukavuussyiden vuoksi. Jos aikoja muutettaisiin, meidän pitäisi irrottaa kymmeniä työntekijöitä asiaa hoitamaan, ja se olisi mahdotonta lomasesongin ja suurten potilasmäärien aikana. Se heijastuisi väistämättä myös rokotuskapasiteettiimme, Seppälä tähdentää.

Pakottavita terveydellisistä syistä tehtävää aikojen muuttamista varten Essote on avannut sähköpostin, jonne voi jättää siirtopyynnön. Puhelimessa ja rokotuspisteillä aikojen muutospyynnöissä ei palvella. Rokotusten sähköinen ajanvarausjärjestelmä koskee ainoastaan ensimmäisiä rokotuksia.

Sähköpostiin koronarokotus@essote.fi tulee ilmoittaa siirtopyynnön syy, ensimmäisen ja toisen rokotuksen aika ja paikka sekä oma nimi ja puhelinnumero. Sähköpostiin vastataan muutaman työpäivän kuluessa.

– Jos toinen rokoteannos jää ottamatta varattuna aikana, siirtyy korvaava aika valitettavasti useilla viikoilla eteenpäin. Suosittelenkin vahvasti nyt koronaviruksen delta-variantin liikkuessa joustamaan oman ajankäytön suhteen kakkosrokotuksen ajankohdan ehdoilla, Seppälä vetoaa.

Rokotteen tehosta hyviä näyttöjä

Essote on rokottanut kertaalleen jo yli 66 500 henkeä, mikä vastaa yli 82 prosenttia alueen 16 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kakkosrokotteen on saanut jo yli 30 prosenttia tästä ikäluokasta.

Koronavirustautiin sairastuneiden määrä on rokotekattavuuden myötä vähentynyt ja etenkin taudin vakavaan muotoon sairastuneita ja sairaalahoitoon joutuneita on entistä vähemmän.

HAKEUDU KORONATESTIIN OIREIDEN ILMAANTUESSA

  • Varaa aika netissä Mikkelin keskussairaalan näytteenottopisteeseen
  • Täytä oirearvio Omaolo.fi -palvelussa
  • Soittamalla päivystysapuun 116 117

SUOJAA ITSEÄSI JA LÄHEISIÄSI ROKOTTAUTUMALLA

Tällä hetkellä rokotetaan kaikkia 16 vuotta täyttäneitä sekä 12–15-vuotiaita taustasairauksien perusteella riskiryhmiin kuuluvia. Koronarokotusten ajanvaraus