Tietoon tulleiden koronatartuntojen määrä Essoten alueella on pysynyt perjantai-illan jälkeen 21:ssä. Perjantain ja viikonlopun testien tulokset eivät ole tosin vielä tulleet.

– Perjantain pomppaus osoitti, että päivittäiset kasvut voivat olla suuria. Testitulosten saamisessa THL:ltä on edelleen vaikeuksia ja vastaukset tulevat usein suuremmissa erissä, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

THL:n koronakartan mukaan tartuntoja näyttää olevan Essoten alueella paljon suhteessa väestömäärään. Seppälän mukaan tämä johtuu tartuntaketjujen tarkasta selvittämisestä.

– Koska testejä oli vähän, teimme ankarasti työtä tartuntaketjujen selvittämisessä. Olemme myös hyvin onnistuneesti kohdentaneet tehdyt testit oikeisiin epäiltyihin tautitapauksiin, Seppälä sanoo.

Essote julkaisee nyt ensimmäistä kertaa tietoja tartuntojen alkulähteistä:

  • Ulkomaanmatkalta 6
  • Kotimaanmatkalta 4
  • Paikallisia tartuntoja 11
  • Yhden kohdalta tartuntatautiketju ei ole vielä täysin selvä

– Koemielessä otetut näytteet eivät ole tuottaneet todettuja tartuntoja. Se on todennäköisesti merkki siitä, että paikallisia tartuntaketjuja on vielä vähän. Ottaisimme toki näytteitä enemmän, jos testauskapasiteettia olisi, sanoo Seppälä

Koronan oirekuva tarkentui

Koronatartuntojen oirekuva on tarkentunut potilailta saatujen tietojen perusteella.

– Flunssaoireiden (kuumetta, yskää ja hengenahdistusta) lisäksi monilla näyttää olevan ripulia tai maku- ja hajuaisti saattavat kadota. Flunssaoireisten on syytä ottaa yhteyttä 116 117, jos näitä lisäoireita ilmenee hankalana, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.