Koronatartuntojen määrä on noussut 58:aan Essoten alueella. Kaksi uutta tapausta löytyi alkuviikosta. Essote tiedotti edellisistä tartunnoista 20.5.

Mikkelin keskussairaalassa ei ole tällä hetkellä ketään koronan takia hoidossa. Varautuminen korona toisen aallon tuloon on käynnissä.

– Tilanne jatkuu hyvin rauhallisena, ja jatkamme toimintojen normalisointia. Meillä on hyvä valmius muuttaa toiminnot taas koronan hoitoa varten, jos toinen aalto alkaa jyllätä. Täysin normaaliin tilanteeseen emme tule pääsemään niin kauan kuin suojautumis- ja varautumistoimenpiteet ovat päällä, sillä ne sitovat paljon henkilöstöä, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Mikkelin keskussairaalaan sisäänkäyntiä etuoven kautta avataan

Essote avaa sisäänkäyntiä Mikkelin keskussairaalan pääoven kautta niille vastaanotoille, leikkaukseen ja laboratorioon tuleville asiakkaille, joilla on varattu aika ja joilla ei ole flunssaoireita. Kaikki päivystykseen hakeutuvat ja flunssaoireiset potilaat kulkevat edelleen Pirttiniemen kadun potilaiden arviointiteltan kautta.

– Asiakkaiden määrä arviointiteltalla on selvästi lisääntynyt. Siellä on syntynyt jopa ruuhkia, joita pyrimme helpottamaan, jotta ajanvarauspotilaiden ei tarvitsisi odotella pihalla. Etuovella kysytään flunssaoireet ja ohjataan tarvittaessa päivystykseen, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Synnytysyksikkö purkaa isien ja tukihenkilöiden rajoituksia 1.6. lähtien

Muutamien yliopistosairaaloiden ja useiden keskussairaaloiden tapaan Essoten synnytysyksikkö alkaa purkaa oireettomien ja altistumattomien isien ja tukihenkilöiden rajoituksia 1.6. lähtien.

– Menemme Mikkelin keskussairaalassa yhden käynnin taktiikalla. Isä tai tukihenkilö otetaan synnytysjaksoon mukaan niin aikaisin kuin hän haluaa siihen osallistua. Hän jatkaa niin kauan, kuin perhe sopii hänen poistumisestaan, ellei sitten lähde perheen kanssa yhdessä pois. Eväitä kannattaa ottaa mukaan, jos aikoo olla pitkään, kertoo synnytysyksikön ylilääkäri Jaana Kröger.

Synnytyksistä käynnistettään noin puolet, jolloin käynnistysaikana mahdolliseen usean päivän mittaiseen ajankohtaan tulee varautua kokoajaksi tai isä/tukihenkilö kutsutaan sitten vasta synnytyksen käynnistyttyä, ellei ole mahdollista olla ennen synnytystä pidempää jaksoa. Perheen aikaisin kotiutuminen voi tapahtua 36 tuntia synnytyksestä.

– Meillä ei siis tule olemaan vierailukäytäntöä, jossa isät/tukihenkilöt voivat päiväsaikaan tulla ja mennä vierihoitojakson aikana edestakaisin kodin ja sairaalan vierihoito-osaston välillä, Kröger tähdentää.

Vierailuja synnytysosastolla ei epidemian aikana edelleenkään sallita.

Lue tarkat ohjeet isille ja synnytysten muille tukihenkilöille täältä.