Essoten alueelta on löytynyt viisi uuttaa koronatartuntaa. Uudet positiiviset testitulokset liittyvät tällä viikolla uutisoituun suureen tartuntaketjuun, jonka kokonaislukema on nyt 33 tartuntaa.

– Uudet tautia sairastavat ilmaantuivat jo karanteeniin asetettujen joukosta, joten näistä ei ole ollut seurauksena uusia karanteeneja, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

THL on julkaissut (24.9.) uudet kasvomaskisuositukset, jotka ovat voimassa myös Essoten alueella. Katso suositukset täältä.

Essote ei anna maskien käytöstä erillistä suositusta tässä vaiheessa.

– Maskien käytöstä on etua niin koronataudin leviämisen kuin sen saamisen estämisessä, joten maskia voi käyttää laajemminkin kuin mitä suositukset sanovat. Joukkoliikenteessä maskien käyttö on nyt erityisen tärkeää, sanoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Vaikka tartuntoja on paljon, niin Gärdströmin arvion mukaan Essoten alueella ollaan yhä epidemian perusvaiheessa.

– Jos katsoisi vain koronaan sairastuneiden määrää, niin tilanne viittaisi taudin kiihtymisvaiheeseen. Mutta jos katsotaan kokonaistilanne, olemme vielä perusvaiheessa. Tartuntaketjun ovat hallinnassa ja kaikki tartunnat on pystytty jäljittämään. Jos ilmenee sellaisia tartuntoja, joita emme pysty jäljittämään, niin olemme kiihtymisvaiheessa. Siinä vaiheessa laajennamme suositusta maskien käytöstä, Gärdström sanoo.