Vuoden 2021 ensimmäisinä päivinä Essoten alueella on kirjattu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Uuden vuoden aaton (31.12.2020) jälkeen havaitut tartunnat ovat löytyneet Pieksämäen alueelta. Viime viikkoihin nähden kaksi tartuntaa kolmen vuorokauden aikana on hyvin vähän.

– Valitettavasti myös koronanäytteenottojen määrät ovat olleet hyvin alhaiset vuodenvaihteen ajalta, joten testeihin ei ole tultu niin herkästi kuin arkena, se näkyy nyt selvästi, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä huomauttaa.

Testiin on syytä hakeutua pienistäkin oireista, jotta näytteenottomäärät välittäisivät todellista kuvaa koronaviruksen mahdollisesta esiintyvyydestä alueella. Mikkelin näytteenottopisteeseen voi varata ajan suoraan netissä, muihin Essoten pisteisiin Päivystysavun kautta numerosta 116 117.

Laastari rokotuksen saaneen henkilön olkavarressa.
Essotessa aloitettiin henkilöstön koronavirusrokottaminen viime vuoden viimeisenä päivänä. Kuva: Jussi Salminen

Rokotukset siirtymässä jo vanhuspalveluihin

Terveydenhuollon ammattilaisten koronavirusrokotukset ovat alkaneet Essotessa vauhdikkaasti.

– Vain annettu rokote auttaa, joten olemme päättäneet rokottaa nopeasti ja tehokkaasti myös pyhien ja viikonlopun aikana. Valtaosa ensimmäisenä rokotettavista on jo rokotettu ja huomenna tiistaina aloitamme rokottamaan vanhuspalveluiden yksiköitä. Samalla valmistaudutaan seuraavan rokote-erän saapumiseen, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Ensimmäinen rokotus tehostetaan kolmen viikon kuluessa ja ensimmäisillä täysi hyöty rokotteesta on saavutettuna tammikuun lopulla.

– Pystyisimme rokottamaan paljon nopeamminkin, jos rokotteita tulisi enemmän. Olen ylpeä tiimistämme, joka teki nopeasti rokotussuunnitelman, perusti rokotuspisteen ja koordinoi toiminnan Etelä-Savon työterveyden kanssa, joka auttaa meillä lisäresurssina rokottamisessa, Santeri Seppälä jatkaa.