Koronatilanne jatkuu Essoten alueella rauhallisena. Eilisen (19.4.) tiedotteen jälkeen alueelta on löytynyt yksi uusi positiivinen koronatestien tulos. Tartunnan alkuperä on ulkomailla.

Alueen koronakoordinaatioryhmä päättikin (20.4.) lieventää rajoituksia. Essoten alue siirtyy kiihtymisvaiheesta perustasolle. Alueen kunnat tekevät ns. koronanyrkin suositusten perusteella vielä omat päätöksensä.

– Suurimmat muutokset rajoituksissa ovat tällä erää, että aikuisten harrastustoiminta palaa tauolta ja kuntosalien rajoituksia puretaan. Julkiset tilat avautuvat, mutta niissä on edelleen noudatettava THL:n ohjeita, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Käytännössä useimmat rajoitukset jatkuvat perjantaihin 23.4. saakka, jolloin Aluehallintoviraston kokoontumisrajoitus nousee kuudesta henkilöstä 20 henkilöön. Alle 20 henkilön kokoukset ovat siis sallittuja 23.4-22.5.2021, jos turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ja 22.2.2021 päivittämää ohjetta.

Perusteena rajoitusten vähentämiselle on, että kuntayhtymän alueella koronavirustartuntojen määrä on laskenut ja samalla rokotuskattavuus ja riskiryhmien suojaamisen tilanne on parantunut.

– Emme edelleenkään kannusta yksityistilaisuuksien järjestämiseen ja kun niitä järjestetään, niin pitää noudattaa tarkasti hygieniaohjeita. Tilaisuuksien järjestäminen on kuitenkin nyt perjantaista lähtien mahdollista. Tiedämme, että ainakin hautajaisia on lykätty kokoontumisrajoitusten takia, Seppälä kertoo.

Etätyösuositus jää edelleen voimaan, mutta sanamuotoa lievennettiin kaikkiin niihin tehtäviin, ”joissa se ei aiheuta kohtuutonta haittaa”. Aiemmin sanamuoto oli velvoittavampi eli etätyötä suositeltiin kaikkiin niihin tehtäviin, ”joissa se oli mahdollista”.

Samoin maskien käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Turvavälit ja hyvä käsihygienia on syytä edelleen pitää käytäntönä.

– Uudet virusvariantit leviävät sen verran herkästi, että turvavälit, kasvomaskit ja käsienpesu on pidettävä edelleen rutiineissa ja näiden käyttöä jopa lisättävä, kun sosiaalisten kontaktien määrä lisääntyy. Näitä ohjeita Essoten alueen ihmiset ovat tähän asti kiitettävästi noudattaneetkin ja hyvää linjaa on syytä edelleen jatkaa, kehottaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Katso koronanyrkin linjaukset koronatilanteen perusvaiheeseen täältä.

Lue Aluehallintoviraston tiedote täältä.

Lue OKM:n ja THL:n ohje täältä.