Uudet ambulanssit ovat aloittaneet toimintansa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä. Essote hankkii tänä ja ensi vuonna leasingsopimuksella yhteensä 13 ambulanssia ja yhden kenttäjohtoyksikön. Käytössä on jo muutamia autoja.

Ensihoitoa on sairaanhoitopiirin aikana ja nyt Essotessa kehitetty voimakkaasti.  Ensihoitoyksiköt on varustettu kattavalla hoito- ja tutkimuslaitteistolla, joka sisältää muun muassa vierianalytiikan ja hengityslaitteen.

– Laitteiden avulla saamme elintoiminnoista laajasti tietoa.  Voimme esimerkiksi konsultoida erikoislääkäreitä keskussairaalassa, jolloin potilas ei välttämättä lähde mukaan. Hoito voidaan tehdä heti tai kiireettömänä myöhemmin, kertoo Ensihoidon ylilääkäri Janne Kuusela.

Jos hoidontarve arvioidaan kiireettömäksi, ambulanssi ei enää Kuuselan mukaan välttämättä kuljeta potilasta sairaalalle tai hyvinvointikeskukseen. Potilas jatkaa hoitoon esimerkiksi omalla kyydillä tai taksilla.

​Ensihoitaja Suvi Salonen sai uuden ambulanssin työkaluksi ensimmäisten joukossa. Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi.

– Uudet käytännöt ovat herättäneet ihmetystä. Kannattaa kuitenkin ajatella asiaa sellaisen potilaan näkökulmasta, joka todella tarvitsee ambulanssikyytiä. Hänen näkökulmastaan on parempi, että ambulanssi ei ole sidottu kiireettömiin tehtäviin, Kuusela huomauttaa

Ensihoito käyttää ambulansseina lähinnä nelivetoisia ja automaattivaiheisia ajoneuvoja, joiden ominaisuudet ovat tukeneet hyvin potilas- ja työturvallisuutta. Haja-asutusalueiden, taajamien sekä teiden kunnossapito on mm. talvisin ollut ensihoitopalvelun kannalta haastavaa.

Nykyiset ensihoitoyksiköt ovat mahdollistaneet viiveettömän sekä turvallisen pääsyn vuorokaudenajasta sekä viikonpäivästä riippumatta sekä potilaiden luokse että hoitolaitoksiin. Uudet autot ovatkin alustaltaan ja koriltaan pääosin samanlaisia kuin aiemmat, mutta ambulanssirakennetta on muutettu ja välineitä on sijoitettu uudelleen käyttäjien kokemukseen perustuen.

Ensihoidon yksikölle kertyy vuodessa noin 80 000-100 000 ajokilometriä asemapaikasta riippuen. Neljän vuoden leasingaikana tämä tekee noin 320 000-400 000 kilometriä.

Kaikkien ensihoitoyksikön ambulanssien vuosikustannus on yhteensä noin 700 000 euroa. Nykyisten autojen leansingsopimus loppuu ja muutama niistä jää vara-autoiksi huoltojen sekä ruuhka- ja poikkeustilanteiden varalle.

Uudet autot tunnistaa Essoten lummelogosta. Entisissä autoissa säilyy sairaanhoitopiirin neliönmuotoinen tunnus.

Huoltoleasing-sopimukseen kuuluvat huollot ja korjaukset 48 kuukauden ajan, joten mahdollisista korjauskuluista ei aiheudu erillisiä kustannuksia.

Lue Essoten hallituksen hankintapäätös ambulansseista (26.4.2016)

 

Lisätietoja

Janne Kuusela
Ylilääkäri
Ensihoito, Essote
janne.kuusela [at] essote.fi
044 351 9608

Marko Pylkkänen
Ensihoitopäällikkö, Essote
marko.pylkkanen [at] essote.fi
040 359 6742

Markku Pulkkinen
Kenttäjohtaja, Essote
markku.pulkkinen [at] essote.fi
040 359 6739