Synnyttäjän tukihenkilön ja lapsen vanhempien tulee olla terve ja ollut oireeton viimeisen kahden viikon ajan (ei edes lieviä tartuntataudin oireita: yskä, nuha, kurkku- tai lihaskipu, kuume, haju- tai makuaistin muutos tai ripuli).

Vierailu on kielletty, mikäli henkilö on saapunut/palannut Suomeen viimeisten 14 vuorokauden aikana maasta, joka ei kuulu sisärajavalvonnan piiriin.

Synnyttäjällä saa olla mukana puoliso / tukihenkilö (doulan mukanaolo sovitaan erikseen henkilökunnan kanssa).

Vastasyntyneisyyskaudella lapsen molemmat vanhemmat saavat olla osastolla ympärivuorokautisesti.

Lapsipotilaan vanhemmat saavat olla mukana osastohoidossa, toinen vanhemmista saa yöpyä lapsen kanssa osastolla.

Osastolla perheet viettävät aikaa vain omassa perhehuoneessa (hoitoon osallistuminen vastasyntyneen teho-hoitohuoneessa sovitaan erikseen henkilökunnan kanssa).

Kaikki muut vierailut on kielletty (kriittisesti sairaiden, saattohoitopotilaiden ja pitkäaikaispotilaiden kohdalla erilliset järjestelyt).

VANHEMPIEN OLESKELU OSASTOLLA

On todettu, että kaikenlainen kontaktien välttäminen toisiin ihmisiin vähentää koronavirustartunnan vaaraa. Jotta saisimme estettyä koronaviruksen leviämistä osastolla, liikkuminen perhehuoneen ulkopuolella on kielletty.

Hoitajat tuovat tarvittavat hoitotarvikkeet, vaatteet yms. huoneeseen. Sairaalan ja osaston muissa tiloissa oleskelua tulee ehdottomasti välttää.

Mikäli perheen tilanne vaatii kotona käyntejä, on suositeltavaa, että imettävä äiti pysyy osastolla, ja kotona oleva huoltaja/tukihenkilö hoitaa kotiasioita. Jos vanhempi poistuu sairaalasta, on osastolle paluuta vältettävä.

Varaudu sairaalaan tullessasi riittävillä eväillä ja tarvikkeilla. Tällä vältymme siltä, että sairaalasta ei tarvitse poistua hakemaan mitään.

KÄSIHYGIENIA

Vanhemmille opastetaan henkilökohtaisesti käsien saippuapesu ja käsidesin käyttö.

Koronavirustartuntaa ehkäistään hyvällä käsi- ja yskimishygienialla.

  • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.
  • Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
  • Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Vältä suuria väkijoukkoja ja läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio.
  • Julkisilla paikoilla ja väkijoukoissa pidä yli 2 metrin etäisyys muihin.

VANHEMPIEN INFEKTIO-OIREET

Mikäli sairastutte osastolla ollessanne flunssaan, ilmoittakaa siitä välittömästi henkilökunnalle. Tuolloin teidän tulee käyttää hengityssuojainta, jotta lapsenne ja henkilökunta eivät saa virustartuntaa. Mikäli teistä otetaan virusnäytteet, niiden tulosta joudutte odottamaan kotona.

  • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, pysy kotona. Ota yhteyttä osaston henkilökuntaan ja kysy tarkemmat toimintaohjeet.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Tämänhetkisen vähäisen tiedon mukaan koronavirusta ei erity rintamaitoon. Äidin infektio ei ole este imetykselle tai rintamaidon pumppaukselle, sillä äidinmaidon kautta vauva saa suojaa monenlaisia taudinaiheuttajia vastaan. Tuolloin imettäessä suositellaan käytettäväksi hengityssuojainta ja noudatettavan hyvää käsihygieniaa.
  • Vauva voi saada tartunnan pisara-tai kosketustartuntana, mutta pienten lasten infektiot ovat olleet lieviä.